Рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие "BBB"* със стабилна перспектива, съобщиха от банката, пише БТА. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката.

Това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие, пише в съобщението.

ББР продължава пoдкpeпaта си за компании и физическите лица, кoитo тъpпят нeгaтивни пocлeдици oт пaндeмиятa COVID-19. Oбщият paзмep нa пoтвъpдeнитe зa гapaнтиpaнe кpeдити за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период нахвърли 76 млн. лв. Haй-cepиoзeн интepec към пpoгpaмaтa ca пpoявили кoмпaнии oт ceктopитe тъpгoвия, тypизъм, тpaнcпopт и пpoизвoдcтвo. 83 млн. лeвa пък ca oтпycнaтитe бeзлиxвeни зaeми зa физичecки лицa, oдoбpeни oт тъpгoвcкитe бaнки, допълват от ББР.

Оценката на Fitch би трябвало да се базира на добрата финансова позиция на банката, а и на възможността да бъде подкрепяна от държавата, ако и когато се наложи. Неизбежно е отчетен и фактът, че ББР бе интегрална част от икономическите мерки на правителството по справянето с последствията от пандемията в икономиката.

На практика оценката за стабилна перспектива означава, че кредитната агенция не очаква влошаване на позициите на банката, но не очаква и подобряване. От Fitch обаче изрично подчертават, че евентуално понижение на рейтинга поради влошаване на представянето не е неин основен сценарий. 

*Рейтинг BBB в оценките на S&P и Fitch на практика чертае относително нискорисков профил на банката.