„Трудно е човек да каже, че настоящите мерки са логични. Вярно е, че целият свят в първия период на вируса преекспонира мерките, защото нямаше опит. Но ми се струва, че сегашната успокоителна управленска позиция не е най-адекватна. Нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат."

Това коментира пред БНР д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването.

 
Вчера на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов пряко се обърна към министрите си: "Без да ви минава през ума, че трябва нещо различно".
 

Днес на седмичния брифинг на здравния министър и представители на Националния оперативен щаб основната препоръка беше да се избягват пътуванията до Благоевград и Търговище, където има рязък скок на случаите на коронавирусна инфекция. Същевременно днес според данните на Единния информационен център има нов антирекорд за броя на положителните тестове - 819.

Според Виткова има едно успокоение, което може да ни доведе до ситуация, в която кадрово системата да започне да издиша, не толкова като брой на болнични легла.

„Епидемичните взривове в определени региони ще достигат критично ниво, а тяхното овладяване ще бъде трудно или дори невъзможно… Повече от година - година и половина трябва да се борим с организационни мерки заради епидемията“, добави тя.

По думите ѝ трябва да се потърси отговор на основен въпрос - здравната система елемент ли е от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

„Докато не отговорим на този въпрос, ние няма да можем да пренасочим кадри и няма да можем да покрием онези огромни дефицити, които ще се появят. Ако темпът на нарастване на заболеваемостта продължи със същия ръст, ще се озовем много скоро в критични моменти, където нещата ще станат много трудни за овладяване“, смята д-р Виткова.

Тя коментира и нуждата от носенето на маски.

„Маската не може да бъде защитна мярка 100%, но ако тя в известен процент намалява риска, защо да не я носим, какъв е проблемът… Препоръката да се носят маски и нейното оспорване не е в полза на създаване на едно полезно за ситуацията обществено поведение. От друга страна няма нужда да се създава излишна паника“, добави тя.