Кубрат Пулев публикува изявление на сайта си, в което отговори на обвиненията за расизъм. Боксьорът обяснява, че не е расист, но все пак поднася извинения на хората, които не са го разбрали.

Вчера британски медии, сред които най-вече таблоиди и тв каналът "Скай спортс", раздухаха реплика на Пулев от пресконференцията му в сряда. Тя бе посрещната с много обиди и обвинения в социалните мрежи.

"По-хубав тен има от мен", заяви Кобрата на повторен въпрос за силните страни на Антъни Джошуа, срещу когото може да излезе в мач за световната титла на 12 декември в Лондон.

Пулев публикува своя снимка с Майк Тайсън от гостуването на легендата в клуба му при посещението в България през октомври 2016 г. И честити 31-вия рожден ден на Джошуа, който беше вчера.

Ето цялата позиция на Кубрат Пулев:

Приятели,

Следейки ожесточеността, с която някои чуждестранни медии се опитват да използват името ми през последните часове, бих искал да споделя следното:

Никога и по никакъв повод не бих си позволил проява на неуважение към човешко същество на расова, етническа или религиозна основа.

Именно на това постоянно уча малките ми племенници.

Всеки от нас се ражда на тази земя с равни права, като абсолютно никакво значение няма цветът на кожата.

Не мога да повярвам как думите ми по адрес на Антъни Джошуа са извадени от контекста. Нито за миг не ми е минало през ума да дискредитирам спортист заради цвета на кожата му!

Аз имам сред приятелите си хора – представители на различни раси и етноси. Всички те са страхотни и достойни личности и мои много добри приятели от дълги години, които уважавам и обичам.

2020 година сме и силно се надявам хората да спрат с това дребномислие и човешкото същество да еволюира интелектуално и да осъзнае, че истински ценните човешки достойнства на този свят не се проявяват по външни белези, а чрез силата на човешкия дух и добродетелите, които носим вътре в себе си!

Нека някои хора не дават път на комплексите си и не си съчиняват измислици, колкото и да им е скучно!

Затова, ако някой се е почувствал засегнат от думите ми, нека се опита да разбере какво точно исках да кажа и в какъв смисъл и, ако не може да ме разбере, да приеме искрените ми извинения.

Използвам възможността да честитя рождения ден на Джошуа, който е днес, и да му пожелая много щастие и здраве, което в наши дни е по-ценно от всякога!