Хакери са предприели мощна атака срещу две институции на иранското правителство в началото на тази седмица, съобщи високопоставен служител от правителствената Организация за информационни технологии (ОИТ), цитирана от Ройтерс и БТА.

Една от мишените на хакерите е била електронната инфраструктура на пристанищата на страната, съобщи иранска информационна агенция. Втората мишена все още не е идентифицирана.

"Заклети врагове от известно време се опитват да извършват кибератаки", се казва в декларация на Организацията на пристанищата и морското корабоплаване, цитирана от полуофициалната агенция Тасним. Взети са мерки да се предотврати прекъсване на "мисиите на организацията", се казва документа без повече подробности.

След атаките няколко правителствени служби временно са спрели интернет връзките си като предпазна мярка, каза служителят от ОИТ по държавната телевизия снощи. Според него атаките са "съществени и мащабни" и се разследват.

Иран казва, че поддържа висока степен на тревога за онлайн атаки и в миналото е обвинявал за тях САЩ и други страни, включително Израел. През октомври м.г. американски официални представители признаха, че САЩ са извършили кибератака срещу Иран след нападения с дронове срещу саудитски петролни обекти, за които Вашингтон и Рияд обвиниха Техеран.

Иран отрече да е свързан с тези атаки, които бяха извършени от йеменското шиитско движение на хусите, което той подкрепя.

САЩ и други западни страни на свой ред обвиняват Иран, че се опитва да разстрои и да проникне в техните електронни мрежи.