Лошият начин на хранене, замърсяването и други източници на хронични болести, бележещи възход от 30 години, към които се добавя и новият коронавирус - всичко това е създало условия, подходящи за истинска буря, довела до един милион починали от COVID-19, се казва в анализ, публикуван в научното издание "Лансет", предаде Франс прес, съобщава БТА.

"Взаимодействието на COVID-19 с продължаващото от 30 години глобално увеличаване на хроничните заболявания и техните рискови фактори, сред които затлъстяването, хиперглигемията и атмосферното замърсяване, създадоха условията за една буря, подхранила броя на починалите от COVID-19", подчертава престижното британско медицинско издание.

"Незаразните заболявания изиграха критична роля за единия милион смъртни случаи, предизвикани от COVID-19 досега, и ще продължат да определят общото здравословно състояние във всяка една страна, дори и когато пандемията се е успокои", предупреждава главният редактор на списанието Ричард Хортън.

Според изданието светът е изправен не само пред пандемия, но и пред синдемия, тоест пред съчетание на няколко извънредни санитарни ситуации.

"Много рискови фактори и незаразни болести, изучавани в доклада, са свързани с повишен риск за сериозни форми на COVID-19, дори и със смърт", подчертава "Лансет".

"Нужни са спешни действия за справянето със синдемията от хронични болести, със социалните неравенства и COVID-19, тоест за справянето с взаимодействието на няколко епидемии, които утежняват санитарното бреме за вече засегнатите народи и ги правят още по-уязвими", предупреждават от списанието.

В доклада, цитиран от изданието се отчита, че на Стария континент незаразните болести са отговорни за над 80 процента от преждевременната смърт и влошаването на здравето.

През 2019 г. основните рискови фактори в Европа бяха хипертонията, свързана, според оценките, със 787 000 смъртни случая, тютюнопушенето, свързано с 697 000 смъртни случая, лошото хранене, свързано с 546 000 смъртни случая, хипергликемията, свързана с 540 000 смъртни случая и затлъстяването, свързано с 406 000 смъртни случая.

"Лансет" призовава за значителни усилия за намаляване на тези рискове чрез по-амбициозни политики за обществено здравеопазване и посочва като пример политиката срещу тютюнопушенето.

"Тютюнопушенето си остава основната причина за смърт в много богати страни, но излагането на действието на тютюна е намаляло с близо 10 процента по света от 2010 г.", отчита изданието.