Онкологът от Враца д-р Петранка Лишовска и баща ѝ са починали от COVID-19. Лекарката е имала придружаващо заболяване – астма. Със заразата първо се сблъскал нейният баща, който починал два дни преди Лишовска.

"Напусна ни д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в Комплексния онкологичен център във Враца. 54-годишната лекарка загуби битката с коварната болест COVID-19", съобщават от здравното заведение.

В онкологичния център вече има установено огнище на заразата - 19 от работещите са с COVID-19, като 16 от тях са медицински лица, а трима са санитари. Няма заразени пациенти.

110 са пациентите на стационар.

В Благоевград и Сандански болниците са на критичния праг, а отделенията в Гоце Делчев и Разлог вече са заети изцяло.

Към момента в болничните заведения в Благоевградско се лекуват 152-ма пациенти. Четирима от тях са на кислородна терапия в интензивни отделения, останалите са с бронхопневмонии. Проблемът е, че липсват достатъчно квалифицирани медици. 

"Това е проблем за цялата страна, тук мога да кажа, че в инфекциозните отделения, където ги има в областта, Благоевград, Гоце Делчев и Петрич - там работи само по един специалист – разбира, се помагат на тези специалисти, но да не говорим за Сандански и Разлог, които нямат такива", обясни д-р Веселка Мончев от РЗИ-Благоевград, цитирана от Bulgaria ON AIR.

 Тежка остава и ситуацията в Търговище, въпреки че в областта пациенти от COVID-19 се лекуват и в лечебните заведения в Попово и Омуртаг. 

"Днес се разкрива допълнително отделение в болницата в Търговище, което ще поеме неизяснените случаиВсъщност, когато човек постъпи с оплаквания, той ще бъде настанен в това триажно отделение, докато му се направят изследванията, докато му се направят тестовете, и след това ще бъде разпределен в зависимост от тежестта на заболяването", съобщи кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Той се надява и че двама от медиците, които пуснаха молби за напускане, ще продължат да работят в търговищката болница.