Необходими са допълнителни действия за съгласуван европейски отговор на пандемията, заяви след края на Съвета неговият председател Шарл Мишел.

„Здравеопазването е основно национален въпрос, все повече държави в ЕС се налага отново да въвеждат мерки с ограничаване на свободите. Разглеждаме този въпрос на всяко заседание на Европейския съвет от началото на пандемията, целим уеднаквяване на подхода, особено за карантината и изследванията, за ускорено съобщаване на данните от пробите. Още поне няколко месеца ще бъдем силно засегнати“, допълни той.

Мишел оправда решението два пъти този месец Европейският съвет да заседава присъствено в Брюксел с необходимостта да се обсъждат чувствителни и трудни въпроси като отношенията с Турция и Великобритания. Той смята, че преговорите и усилията за постигането на решения в тези случаи изискват физически срещи. И изтъкна, че някои ръководители поискали да се обмисли преминаването отново към видеоконференции, както бе в началото на пандемията.

Особено настоятелна в това отношение е вчера финландската премиерка Сана Марин. Днес тя напусна Съвета, след като стана ясно, че е имала контакт с депутат в страната си, заразен с коронавирус.

В огласените днес окончателни заключения от срещата Съветът съжалява за едностранните провокации на Турция в Източното Средиземноморие, сред които последните сондажни дейности. Европейските ръководители изтъкват важността на статута на курорта Вароша, който Турция наскоро отвори за посетители за първи път след окупацията на Северен Кипър.

За Русия този път в заключенията не става дума за отравянето на Алексей Навални, а за решението й да се оттегли от тристранните консултации с Австралия и Нидерландия за свалянето на нидерландския самолет през 2014 г. над Донбас. Тогава загинаха всички 298 души на борда.

Съветът се солидализира с Полша и Литва в светлината на ответните действия срещу тях, предприети от Беларус. И отново осъди употребата на сила срещу мирните протестиращи.

Друга външнополитическа тема на Съвета бяха отношенията с Африка. ЕС смята Черния континент за естествен партньор заради географската, историческата и културната близост помежду им, както и заради общите ценности и ангажименти. От ключово значение е сътрудничество в борбата с COVID-19, включително разработването и разпространението на ваксини. За да облекчи ефекта от пандемията върху Африка, ЕС смята да увеличи усилията си за по-нататъшно опрощаване на дълговете на страните от този континент координирано и съгласно съответните международни рамки.