От 1 януари минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева, а максималната да бъде 1440 лева, вместо сегашните 1200. Всички пенсии да бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021.

Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, съобщи бТВ, позовавайки се на проектодокумента, чието официално приемане от правителството, а след това внасяне в парламента, предстои. 

По-рано днес част от идеите бяха анонсирани от социалната министърка Деница Сачева. 

Спазено е и обещанието до март, тоест до времето, когато трябва да бъдат редовните парламентарни избори, да се запази помощта от по 50 лв. за пенсионерите. Тя бе отпусната първоначално като помощ в условията на коронапандемията. Разчети за помощ за след редовни избори няма. 

В проекта на бюджета на ДОО (или един от двата т.нар. малки бюджети на държавата за догодина - б.р.) е предвидено още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.. Това се предлага да е и размерът на минималната работна заплата догодина - 650 лв., става ясно от проекта.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход - той остава 3000 лв.

Правителството предвижда още увеличение на минималния дневен размер на обезщетението за безработица от 1 януари 2021 г. – 12 лв.. Максимумът остава 74,29 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете през вторага година след раждането му - 380 лв.  (последното всяка година е дискусионно, защото настояването е обезщетението за вторага година майчинство да е равно на минималната заплата - б.р.)