Четирима евродепутати дойдоха в България, за да подкрепят протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Най-известната сред тях у нас е ирландката Клеър Дейли, която е от партията на радикалната европейска левица (не от групата на европейските социалисти - б.р.). Тя е сред депутатите, които отправиха критики към главния прокурор Иван Гешев още през 2019 г. Преди това е позната с острите си изказвания от парламентарната трибуна в Дъблин. Като например:

"Трябва да наричаме нещата им с истинските им имена и реалността е, че Обама е военен престъпник".

През 2003 г. Дейли е осъдена на 1 месец затвор от ирландските власти заради кампания срещу таксите за смет. Замесва се в скандал и в европарламента - наема бившия си съпруг за асистент, което е конфликт на интереси. 

Днес Дейли бе в Поморие, като също попадна в скандал. Тя присъства на среща между ирландски собственици на апартаменти с представители на различни институции в хотелския комплекс "Сънсет ризорт". Проблемът е гражданско-правен, свързан с отказа на ирландските собственици да плащат такса поддръжка от 15 евро на квадратен метър.

В комплекса евродепутатът Дейли беше посрещната с остри въпроси от кмета на Поморие Иван Алексиев (ГЕРБ). Преди дни по нейна инициатива в резолюцията за България на Европейският парламент, беше включен пример за неспазването на върховенството на закона, като беше посочено конкретно отношението към частните собственици в Поморие.

Евродепутатът отказа да отговаря на журналистически въпроси. Алексиев пък поиска от нея извинение за черното петно, поставено на курорта от споменаването му в резолюцията. За същото настоя и инвеститорът Боян Бонев. 

Клеър Дейли поиска да разбере как могат да се открият индивидуални партиди, за да стане по-справедливо заплащането на консумативите. От ВиК-Бургас обясниха, че за това се изисква 100% съгласие на всички собственици, тъй водата се доставя до централния водомер на мегакомплекса и оттам нататък дружеството няма отговорност да я замерва по апартаменти.

Другият евродепутат, който подкрепя протестите, е румънката Рамона Стругариу. Тя е част от групата на либералите в европейския парламент. Включи се онлайн в протеста, говорейки пред площата, прожектирана на стената на Партийния дом. Магистър е по европейско право. За цел на своята работа си поставя борбата с корупцията. През 2019 г. тя също беше сред евродепутатите, задали неудобни въпроси на главния прокурор Иван Гешев.

Стругариу е автор на изменение в приетата на 8 октомври от ЕП резолюция за България, което бе одобрено. То призовава българските власти да разследват разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки у нас.

Иван Синчич от Хърватия е независим евродепутат. Един от създателите на хърватската антисистемна популистка партия "Жива верига". Според него България е една от най-корумпираните държави в Европа. 

Паул Танг е от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Нидерландецъът е доктор по икономически науки.