Винаги, когато шефовете на ЕНП изразяват публично своята подкрепа  за Бойко Борисов, изтъкват, че в България предстоят парламентарни избори и всичко ще се реши чрез тях. Въпросът какво послание отправят чрез повтарянето на този общоизвестен факт е твърде интересен.

Ето една от възможните трактовки:

Уважаеми български граждани,

Според социологически проучвания 2/3 от вас или участват активно, или подкрепят протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Според същите тези социологически проучвания обаче ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила в България, след три мандата в управлението. И най-вероянто ще продължи да бъде такава и на предстоящите парламентарни избори.

Ние Бойко Борисов много добре го знаем. Ще е твърде пресилено да се твърди, че протестите срещу него нямат никакви основания.
Понеже и вие много добре го знаете получаваме упреци от вас, че не зачитаме достатъчно непреходните европейските ценности, тъй като конюнктурно подкрепяме ГЕРБ.

Но, уважаеми български граждани, този упрек важи с много по-голяма сила за вас. Ние само подкрепяме Борисов и ГЕРБ, а вие гласувате за тях. Не ние ги избираме, не ние им даваме властта в България. Вие го правите.

На следващите избори бихте могли да предпочетете непреходните европейските ценности, вместо конюнктурно да гласувате за по-малкото зло. Вие сте тези, които водите европейския парад във вашата страна. Ние само можем да ви следваме.

Няма логика, съгласете се, да не подкрепяме партия от нашето политическо семейство, която трайно е първа политическа сила в своята страна. Така ние, освен конюнктурната полза която безспорно имаме, уважаваме и демокрацията, една от най-важните европейски ценности.

Вероятно много от вас се притесняват, че ако ГЕРБ падне от власт, ще дойде нещо по-лошо. Напълно е възможно. Но това е свободата, уважаеми български граждани. Тя върви и с поемането на отговорност за собствените ни избори.

Няма как ние да ви създадем нещо по-добро от ГЕРБ. Това отново вие трябва да направите. Ако Борисов загуби изборите, то това би могло бъде повод и ние да свалим доверието си от него.

Но поне засега няма основания да се мисли, че ГЕРБ ще престане да има водеща роля в България. Защо това е така? Не знаем. Отново вие трябва да дадете този отговор.

Ние не можем да направим или да поправим вашия избор. Можем само да го уважим.

Искрено ваша ЕНП. Партията, която има сериозни заслуги за вашето членство в ЕС. Благодарение на което все пак сте в много по-добро положение от гражданите на Беларус, Украйна, Грузия и др.