"Шекспир е бил ужасен човек: мързелив, алчен, държал се отвратително с хората, буйствал..." 

Ако подобна реплика бъде произнесена от Кристофър Марлоу или, да речем, от затънал в досада тийнейджър в класната стая, няма да се учудим изобщо. Но когато я казва главният художествен ръководител на лондонския театър "Глобус" Доминик Дромгул, звучи малко странно. Или...? 

Доминик Дромгул
Театър "Глобус", основан с дейното участие на Уилям Шекспир през XVI век, работи в Англия от април до октомври. През останалото време гастролира. Тази есен например беше в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Псков с постановката "Сън в лятна нощ". А репликата на мистър Дромгул е произнесена по време на едно ведро, свежо и приятно интервю за руския сайт Лента.ру.

Театър "Глобус" често е руган от лондонската критика (и не само) за формализма си. Доминик Дромгул не обръща и нула внимание и планира да постави спектакъл на Антарктида - специално за пингвините. В интервюто той с удоволствие разказва за своето отношение към титуляра на театъра си, за който е написал и книга със заглавие "Уил и аз", за пиянството на актьорите, за различията между театралните традиции. А пък актьорите Моли Лоугън и Гас Гарбия му помагат в отговорите. Ето и най-интересното от интервюто:

- Наистина ли руската и английската театрални традиции много се различават? При вас режисьорът важна фигура ли е?

Доминик Дромгул: В руската театрална традиция режисьорът е бог! А моите артисти, за съжаление, се държат лошо с мен... Станиславски в края на XIX век много размишлявал какво е това нещо режисьорът и му отредил достойно място в театъра. А в Англия всичко започва в началото на XIV век, когато разни прости хора излизали на сцена и разказвали истории без никаква режисура, даже идея за такава нямало. В английската традиция в центъра на света са писателят и актьорът. Режисьорът се появил по-късно и така и не заел централно място.

- Как у вас реагирате на това, че театрални актьори се снимат в киното? Руските режисьори често им забраняват.

Доминик: Друга система, нали ви казвам! При вас театралните актьори като влязат в трупата на един театър и остават там цял живот, на една и съща сцена. Могат да бъдат контролирани. А в Англия - нищо подобно: актьорът работи 5-6 месеца, после си отива и след някое време може и да се върне...

- Има такова театрално клише - артистите много пият. Вярно ли е?

Доминик: Ха-ха-ха! Да, ние пием! И какво? Моли пие понякога, а останалите - постоянно.

Гас: След спектакъл - директно в бара!

Моли: Това е стара английска традиция...

- В началото на тази година открихте нова сцена в "Глобус" - Sam Wanamaker Playhouse. Защо?

Доминик: Във времената на Шекспир през лятото играели в открити театри, а през зимата - в закрити. Решихме да следваме тази традиция. В Sam Wanamaker Playhouse залата е с 300 места, камерна обстановка. Проектираха го по старинни чертежи, по които са строили първите закрити театри. Даже осветлението ще е на свещи, макар и с някои свръхнови технологии.

- Там ли ще работи същата тази трупа, която е и в "Глобус"?

Доминик: Както вече ви казах, в Англия няма понятие "трупа". При нас идват актьори за различни постановки. Например Гас играе в четири, а Моли - в три. Така има просто група актьори, с които сме си симпатични.

- По какво се отличава "Глобус" от другите английски театри?

Моли: Съвсем другата енергия. Театърът няма покрив и това създава особена атмосфера. Освен това актьорите и публиката са осветени еднакво. Понякога прелитат птици, кацат право на сцената. На някои актьори им се удава да обиграят даже това, но рядко, честно казано. И най-важното: в "Глобус" няма завеса. Сцената е в центъра н атеатъра и зрителите те виждат от всички страни. На партера прави стоят 800 човека - рамо до рамо, това сплотява. А над тях още 900 човека седят на твърди пейки...

- Съществува мнение, че Шекспир е нямал редактор, че допуска твърде много фактически и стилистични грешки...

Доминик: Май ви се иска на вас да поредактирате Ван Гог или Едвард Мунк например... Шекспир нямаше да е Шекспир, ако всичко му беше наред! Например в "Хамлет" историята с пиратите - това е някаква глупост! Те нападат кораба, който плава към Англия. Защо изобщо похищават само Хамлет, а после го връщат в Дания? Що за идиотизъм?!

- А Шекспир въобще съществувал ли е? Не всички вярват в това...

Доминик: Слушайте, ама вие сериозно ли?... Що за дивотия! Шекспир е живял, писал, пил и се веселил - всичко му е било съвсем нормално! Бил е ужасен човек: мързелив, алчен, държал се отвратително с хората, буйствал... Но... гениален! Това не можеш му отне!...