Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че на България се оказва дипломатически натиск да подкрепи Северна Македония за присъединяване в ЕС при сегашните условия и "неспазване на договора" от страна на съседката ни.

Той бе гост в “Карай направо” по “Нова телевизия”, а изявата му ще бъде излъчена тази вечер.

Евентуалната покупка на още осем изтребителя F-16, изострянето на тона между София и Скопие и приетата от Европейския парламент резолюция за България са само част от акцентите.

“Аз съм министър на отбраната, а не на външните работи, но знам едно правило от дипломацията - когато се водят преговори, много не се говори, започна Каракачанов. - Поради тази причина моята колежка Екатерина Захариева не говори по въпроса. Факт е, че Скопие иска България да се съгласи да бъде насрочена първата междуправителствена конференция за започване на преговори за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Факт е, че България има своите резерви, защото има своята рамкова позиция от 2019 г. Има сключен договор между България и Северна Македония от август 2017 г. Повече от три години. Договор, който Скопие не спазва. Не само не спазва, а смята, че няма задължения да спазва.

Трябваше да се усетят на 9 октомври миналата година, когато българското правителство гласува рамковата позиция, в която се казва да се прекрати говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония и обидни квалификации към българите. Българите били татари, фашисти, убийци…

"Мен ако не ме лъже паметта през 1941 г. не България обяви война на Югославия, а Германия разгроми Югославия. Да сте видели някъде в Скопие плоча, на която да пише за немските окупатори? Не пише, може би се притесняват, че е малко неприлично да говориш на госпожа Меркел за немските окупатори. Обаче смятат, че е възможно и нормално да пишат за българските окупатори”, продължи той.

Последва въпрос на водещата Диана Найденова по повод изявление на премиера Зоран Заев отпреди няколко дни, в което той заяви, че тонът от София "не е нито европейски, нито добросъседски" и първата конференция между ЕС и Северна Македония през декември може да бъде отменена заради българските изисквания, които Скопие оценява като "неевропейски"

„Разбира се, че имаме изисквания и ще имаме, защото те смятат, че договорът с България е празен лист хартия, с който могат да си изчистят някои части на тялото и да не го четат. Но там пише какво смятат да направят, отговори Каракачанов. - Те смятат, че германците и други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт. Но, извинявайте, България има своето достойнство и има своята политика. Тя е суверенна държава. И никай не може да ни каже, че трябва да загърбим 1000 години от своята история."

На уточняващ въпрос откъде идва натискът, той отвърна:

"По дипломатическа линия ни се оказва натиск. На първо място държавата, която в момента председателства Европейския съюз. Германската дипломация е много активна в момента в тази посока с аргумента: вие после можете да ги спрете пак. Не, не, трябва да има принципи.

Значи гърците, които бяха много по-нетолерантни, 18 години поставяха условия. Поставиха условия да си сменят знамето - смениха го. Името после - смениха го. Поставиха условия да се откажат от цялата антична история - тука бяха прави, те се отказаха. Ние направихме културен договор като между две братски държави. Толерантен. Дадохме възможност всичко да се случи в перспектива, но виждаме, че повече от три години Скопие няма желание."

И продължи с примери.

"Те смятат, че от историческите факти, които българската държава представя, и фалшификациите, които те представят, ние ще направим нещо средно. И така по средата един сурогат ще измислим. Гоце Делчев бил български учител и македонец по националност. Хем ние да сме доволни, хем те. Да, Гоце Делчев е бил български учител и офицер, но никога не е бил македонец по националност. Защото се е определял като българин, а не като македонец.

Или примерно Цар Самуил. Пишел се за наследник на българското царство, но не бил българин, а македонец. Малко такива нереални неща. Не може да искаш да откраднеш част от историята на съседна държава, да си я присвоиш и да очакваш тази държава да седи и мълчи."