Правителството ще отдели 504 милиона лева за семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности, обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 година.

600 000 ще се възползват от помощта. За първи път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото – памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането. Ще осигурим и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст. Всеки нуждаещ се български гражданин ще получава нашата подкрепа и за в бъдеще", гласи съобщението.

 

Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски...

Публикувахте от Boyko Borissov в Събота, 17 октомври 2020 г.

 

Преди броени дни на заседание на Министерския съвет стана ясно, че правителството ще заложи в бюджета за следващата година всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават всеки месец детски надбавки. 

Социалната министърка Деница Сачева съобщи, че възнамерява да предложи отпадане на подоходния критерий за отпускане на детски надбавки. Тя лансира идеята през септември. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при месечен доход до 410 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 510 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта.

Борисов потвърди, че ако промените бъдат приети, за следващата бюджетна година семейства с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца - 90 лв., семейства с три деца - 135 лв.