Европейските външни министри ще обсъждат идния понеделник възможна нова серия санкции срещу Русия, съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Другата седмица ще имаме министерска среща в Брюксел в понеделник и там ще има обсъждане, но бих казала не само за това дали да увеличим санкциите, но преди всичко как да подкрепим Украйна в тези трудни времена", каза тя в Берлин.

Говорителка на Европейската служба (ЕСВД) за външно действие потвърди, че Украйна ще е сред главните теми на срещата. 

"Имаме няколко източника на информация", каза говорителката  Мая Коциянчич на въпрос замесена ли е Русия в новото изостряне на кризата. 

Тя припомни съобщение ЕСВД от онзи ден, позоваващо се на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в източна Украйна за колони бронетанкова техника и самоходна артилерия без опознавателни знаци, които са влезли в територията на страната от изток.

Русия отрича да е замесена в конфликта, но досегашните западни санкции срещу нея се основават на доказателства, включително спътникови снимки, на руска бойна техника и войници в помощ на сепаратистите на украинска територия.

Артилерийските престрелки в района на Донецк се възобновиха след "изборите", които бунтовниците в Донецк и Луханск проведоха на 2 ноември и които демократичният свят не признава.

"През изминалите месеци имаше обширна работа, за да се подготвят различни опции", каза Коциянчич за евентуалните нови санкции. Тя посочи, че за да подготви проект на законодателен акт за тях, Комисията трябва да получи мандат от Съвета на външните министри.