Бившият британски премиер Тони Блеър е нарушил ограниченията, наложени заради COVID-19 в Обединеното кралство, като не е спазил изискването да се самоизолира за 14 дни след двудневно пътуване до САЩ миналия месец, разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс и БТА.

Вестникът разполага със снимки, показващи Блеър да излиза от лондонски ресторант 10 дни след завръщането си от Вашингтон. "Сънди телеграф" е научил, че Блеър, премиер от 1997 до 2007 г., поискал от Уайтхол специално разрешение да избегне задължителния 14-дневен период на изолация, но не му било издадено формалното писмо, което да му позволи изключение от правилата.

Блеър беше във Вашингтон за церемонията в Белия дом, на която Израел подписа споразумения за официални отношения с Бахрейн и Обединените арабски емирства. Според говорител на Блеър, цитиран от вестника, той е бил поканен на "дипломатическата конференция" от американското правителство заради ролята му за сключването на сделката и не е изложил на риск никого, понеже бил тестван преди заминаването си, при пристигането в Белия дом и отново няколко пъти след завръщането във Великобритания.

Късно снощи министерство на здравеопазването и социалните грижи съобщи, че е дадено разрешение на британската полиция за достъп до данни за лица, на които е било разпоредено да се самоизолират по силата на правителствената система за тестуване и проследяване на контактите, предаде Ройтерс.