Хиляди израелци демонстрираха снощи пред официалната резиденция на премиера Бенямин Нетаняху, възобновявайки седмичните протести срещу израелския лидер, след като бяха вдигнати извънредните рестрикции, наложени като част от изолацията заради коронавируса, предава БТА.

Протестите бяха ограничени миналия месец, когато Израел въведе нови карантинни мерки в отговор на нов взрив на вируса.

Извънредните мерки блокираха възможността израелците да пътуват до Йерусалим, за да протестират, като разрешаваха участие само в малки демонстрации на разстояние до 1 км от дома.

Снощи протестиращите се събраха в центъра на Йерусалим за шествие до официалната резиденция на Нетаняху, като скандираха "Революция" и носеха плакати с искане за оставка на премиера.

По-малки демонстрации имаше в различни градове.

Според организаторите 260 000 души са участвали в протестите в цялата страна.

Израелски медии съобщиха за няколко инцидента с насилие от страна на крайнодесни контрапротестиращи. В град Хайфа полицията съобщи за трима арестувани, заподозрени, че са използвали лютив спрей срещу демонстранти.

Според здравните власти извънредните рестрикции са свалили нивата на инфекция и Израел от днес започва да разхлабва карантината с отваряне на детските градини и някои бизнеси. Пълното отваряне се очаква да отнеме няколко месеца.