Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения за нарушаване на хуманитарното примирие в оспорвания регион Нагорни Карабах тази сутрин, часове след като то влезе в сила в полунощ местно време (20.00 по Гринуич в събота), съобщиха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Говорител на арменското министерство на отбраната заяви, че азербайджанската армия е подложила на артилерийски и ракетен обстрел северни и южни части на Нагорни Карабах.

Според министерството Азербайджан е започнал настъпление в южно направление и двете страни понасят загуби.

Малко по-късно азербайджанското министерство на отбраната обвини арменската страна в нарушаване на примирието, като е обстрелвала с артилерия и миномети околностите на град Джебраил, както и "освободените от окупация села по поречието на река Аракс в този район".

Примитието бе договорено преди седмица за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Тогава бе приетото съвместно заявление след многочасови тристранни консултации в Москва, в които участваха външните министри на Русия и на двете страни - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян.

Съгласувано бе прекратяване на огъня за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст (МЧК).