Неделя е и вече по стара традиция премиерът Бойко Борисов излъчва на живо в профила си във фейсбук - за да се похвали по различни теми или да анонсира бъдещи управленски идеи. Днешната дестинация е ферма, а компания му правят министрите на земеделието и на финансите - Десислава Танева и Кирил Ананиев, както и пониженият от министър на регионалното ведомство в заместник - Николай Нанков. Целта: да се каже какво се прави по земеделските програми.

После пък премиерът се озова в Смолянстко, за да нагледа работата по изграждането на ГКПП "Рудозем-Ксанти", където обяви, че от ДПС също трябвало да почерпят за съпътстващия граничния пункт път, защото всички щели да го ползват.

Но ето как започна неделният премиерски ден:

Млечна или месодайна

- Колко декара изорава това на ден? - диви се Борисов пред тежката техника.

И получава отговор от стопанина Петър - над 500 декара.

- Представи си ги онези хора навремето с Белчо и Сивушка как са орали браздата..., направи бърза препратка към Елин Пелин Борисов.

И после небрежно подхвърля как от вчера Деси (Танева) му казвала, че 106 милина са отишли за подпомагане на земеделското стопанство, по COVID-мерките... Министърката веднага поема топката и започва да съобщава "в ефир" статистика. Обаче премиерът, който вече е информиран, че във фермата се отглеждат и млечни и месодайни крави, се спира пред група животни в обора и пита:

"А тези сега млечни ли са?", след което разказва спомен как в първия му мандат се лъжело с ушните марки.

Десислава Танева продължава със съобщването на важната за стопаните информация. "Толкова много мерки в момента...", прекъсва я премиера. В диалога бива включен и Ананиев, за да да благодари на земеделската министърка за добрата организация. А Борисов допълва, че бил подкарал колегите си на Съвета един по един за подкрепа за българското земеделие. След което разпорежда на Танева идната седмица да се срещне с колегата си, оглавяващ екоминистерството Емил Димитров - Ревизоро, за да измислят, предвид засушаването, как хората да могат да напояват стопанствата си "по възможно най-облекчения режим".

"Колко изкара от житото на декар?", любопитства пак Борисов. И после се натъква на още една крава: "На бодлива крава Бог рога не дава - виж на тая крава как са й отрязали рогата".

С мисъл за хората

А после пак се прехвърля на държавническите теми, припомняйки анонса си от вчера, според който над 500 милиона лева ще бъдат заделени по оперативна програма за период от шест години за подпомагане на нуждаещи се семейства - "като се започне от памперси, храни...".

На критиките, че правителството, срещу което се протестира над 100 дни, предизборно развързва кесията, Борисов днес задочно отвърна, че "досега не сме го правили заради еврозоната и банковия съюз, но сега като видях в какви панически действия изпадат държавите и като гледам БВП на САЩ (...)". След което нареди на Ананиев не "да държи здраво бюджета", а да мисли за хората. На което финансовият министър увери - че мисли и за хората, и за бизнеса.

Иначе извън "инспекцията" на фермата, Борисов обяви писмено чрез профила си, че чакаме 1,7 милиарда лева от Европа за земеделие.

"Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем тази пандемия. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората. До края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за уговяване на телета", написа.

А ни нападат

Следващото "живо" дойде няколко часа по-късно - от строителна плошадка. От дума на дума стана ясно, че това е граничния пункт при Рудозем. Стана ясно още, че проектът за 80 милиона лева трябва да е готов през февруари.

"Много искаха от Смолянския регион да има пункт. Дадохме пари. Парите на данъкопладците за първи път отиват в регионите на Северозападна България и Родопите. Това е огромен обект", подчерта Борисов. 

И обеща "две ленти от наша страна", както и облекчаване на тир трафика, повече туристи и пр., както и водоем.

"ДПС са тук... Също трябва да черпят за този път. В парламента така ни нападат..., но ще го ползват всички", заяви премиерът, очевидно визирайки Родопите.

"Такава красота и насред красотата - път. Харесва ми. Тук ще има и работни места – граничари, митничари, ресторантчета", възхити се Борисов.

И изброи на финала: нови пътища и в Баните, Лъки, Широка лъка, Юндола - "хората да се радват и  гърците ще идват зимата на ски".