БСП обяви днес, че влиза в предизборна кампания, създаде предизборен щаб и даде "заявка пред обществото, че е готова да поеме управлението на България".

Заявката идва след провелия се днес партиен пленум. 

Избран бе Национален предизборен щаб на БСП. Той ще бъде председателстван от Георги Свиленски, а негови заместници ще бъдат Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев. Щабът започва своята работа още следващата седмица.

Пленумът на избра председатели на съветите и комисиите си. С други думи: "министрите в сянка".

Висшият орган на партията възложи на съветите да изготвят платформата на БСП за предстоящите парламентарни избори, като се базират на "Визия за България".

Янаки Стоилов ще председателства Комисията по идейно и програмно развитие, Анна Янева - по партийната дейност; Веселин Пенчев - Съвет по вътрешните работи; Евгени Кирилов - Съвет по външните работи; Таско Ерменков - Съвет по енергетика; Свилен Атанасов - Съвет по земеделие, храни и гори; Димитър Данчев - Съвет по икономика; Светлана Шаренкова - Съвет по култура и медии; Иван Ченчев - Съвет по младежта и спорта; Милко Багдасаров - Съвет по образованието и науката; Атанас Костадинов - Съвет по околната среда и водите; Атанас Зафиров - Съвет по отбраната; Крум Зарков - Съвет по правосъдието; Владимир  Георгиев - Съвет по регионалното развитие и благоустройството; Георги Свиленски - Съвет по транспорта, информационните технологии и съобщенията; Георги Гьоков и Емилия Масларова - съпредседатели на Съвета по труда и социалната политика; Емил Хумчев - Съвет по туризма; Георги Йорданов - Съвет по здравеопазване и Орлин Ваташки - Съвет по финансите.

Съветът по управление, включващ председателите на всички съвети, се оглавява от Корнелия Нинова. Или тя ще е "премиер в сянка".

Пленумът на прие и правилник за своята работа. Новото в работата на Националният съвет е, че ще може да заседава вече онлайн. Както съобщават от партийния пресцентър: "партията минава на ново ниво в своята работа и ще отговаря на съвременните реалности". В обща мрежа ще бъдат обхванати областни, общински структури, кметове и общински съветници на партията. В правилника се въвеждат и етични норми на поведение за членовете на съвета.