Изкуството имитира живота. COVID-19 се оказа най-голямото предизвикателство пред "Отмъстителите", "Лигата на справедливостта", фамилията Скайуокър и всички знайни и незнайни герои, които крепят на гърба си световната киноиндустрия.

Принудителната отмяна на премиери, затварянето на киносалоните и загубите в милиарди долари на глобалния бокс офис превърнаха 2020 г. в кошмар за алчните за нови заглавия киномани, докато из лайвстрийм платформите и нелегалните сайтове за торенти настъпи династията на филмите от жанра "пандемии" като "Заразяване" на Стивън Содърбърг (от 2012 г.).

Кинокритикът Благой Иванов обаче настоява, че не бива да отписваме "Отмъстителите" заради неутолимата жажда на хората за "ескейпизъм". Рано или късно пандемията ще поутихне и тогава отново блокбъстърите ще залеят кината. 

Но да предположим, че "ваканцията" от епопеи за супергерои Ви се отразява добре. Да кажем, че се ужасявате от сценария, в който сте обречени да гледате до края на вечността блещукащите с ефекти, блудкави, глупави и обидно предсказуеми холивудски филми. Тоест, направени за деца, не за свръхинтелигентните слушатели на Z-каст.

Благой Иванов не се съгласява с презумпцията, че американското кино е творчески изхабено и предлага идеи за актуални продукции, които могат да разсеят тези съмнения. Той също посочва режисьори и държави, които са на гребена на вълната, що се отнася до оригиналното кино.

Предложенията му може да чуете в следния откъс от еп. 4 на Z-каст: "Ще ни избавят ли "Отмъстителите" от "Заразяване".

Очаквайте целия епизод на 19 октомври.