ЕС желае търговско споразумение с Великобритания за „Брекзит“ и ще работи до последната минута, за да го постигне справедливо споразумение, но не и на всяка цена.

Това заяви днес зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович след среща с британския държавен министър Майкъл Гоув.

„Споразумението трябва да е справедливо и за двете страни. Не възнамеряваме да подписваме споразумение на всяка цена", каза Шефчович пред журналисти след разговорите си с Гоув в Лондон.

Еврокомисарят ръководи четвъртото редовно заседание на съвместната комисия „ЕС-Великобритания“.

По думите му Брюксел е готов да работи до последната минута за добро споразумение и за двете страни.

Лондон иска сделка до края на годината и няма да се върне на масата за преговори догодина, предупреди днес говорител на премиера Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

„Много пъти дадохме да се разбере, че споразумението трябва да е налице преди края на преходния период, и ние няма да се върнем да преговаряме следващата година. Нашите граждани и компании имат нужда от сигурност, а безкрайните, продължителни преговори няма да постигнат това“, каза „гласът“ на „Даунинг стрийт“ 10.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и британският му колега Дейвид Фрост днес трябва да разговарят по бъдещия формат на разговорите. Фрост ще приеме в Лондон и зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, предаде Франс прес.

През уикенда британският държавен министър Майкъл Гоув каза пред Скай нюз, че страната му все още иска търговско споразумение с ЕС. В петък британският премиер Борис Джонсън обяви, че Обединеното кралство трябва да се подготви за бъдеще без търговско споразумение с Европа, а по-късно негов говорител каза, че Лондон смята преговорите за приключени, след като среща на върха на ЕС през миналата седмица отказа да промени европейската позиция и поиска от британците отстъпки. Техният отговор беше огледален.

Спорни остават въпросите за достъпа на европейските рибари в британските териториални води, за гаранциите, които ЕС иска, че Обединеното кралство няма да нарушава европейските правила за конкуренцията и европейските социални, екологични и потребителски стандарти и за бъдещия механизъм за решаване на двустранни спорове.