Броят на издадените разрешителни за пребиваване е намалял почти наполовина през първите шест месеца на годината в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което е безпрецедентна ситуация.

Това се посочва в доклада на организацията, публикуван днес и цитиран от Франс прес и БТА. В него се прогнозира, че международните миграции в зоната ще са изключително слаби през 2020 година.

Пандемията от COVID-19 е оказала много голямо влияние върху миграционните потоци през първата половина на годината с намаление на броя на издадените разрешителни с 46 процента, въпреки че този спад би могъл да бъде компенсиран през втората половина на годината, според ОИСР, която обединява около 40 развити страни.

Това понижение не е изненадващо на фона на затворените граници и силно затруднените международни придвижвания в продължение на няколко месеца.

Броят на новите постоянни имигранти е останал стабилен през 2018 и 2019 година - около 5,3 милиона годишно, заяви ръководителят на подразделението за международни миграции към ОИСР Жан-Кристоф Дюмон.

Влиянието на кризата обаче е различно в отделните страни.

Има много страни от ОИСР, най-вече неевропейски, в които потоците буквално са нулеви като Австралия, Япония, САЩ, Южна Корея, обяснява той пред АФП.

В Европа динамиката е различна. Например в Швеция има спад, но не толкова голям, колкото в другите страни. В страни като Франция има изключително силен спад на издадените разрешителни, най-вече през април. През юни обаче те са се върнали на равнището от миналата година, допълни Дюмон.

Общо международните миграции в зоната на ОИСР ще бъдат изключително слаби през 2020 година, се подчертава в доклада.

През 2019 година, преди пандемията, броят на имигрантите, приети поради хуманитарни причини в страните от ОИСР, е намалял с 25 процента. Този спад се дължи най-вече на САЩ, където администрацията на президента Доналд Тръмп наложи сериозно затягане на миграционната политика.

На обратния полюс е имиграцията на постоянните работници. Тя е нараснала значително (+13 процента средно), най-вече във Великобритания (+42 процента), Финландия (+29 процента), Люксембург (+29 процента) и Франция (+12 процента).

В европейските страни от ОИСР, в Израел и САЩ, имигрантите са силно представени в секторите на услугите, където неквалифицираните работници са многобройни, най-вече в услугите за почистване на домовете и хотелиерско-ресторантьорския отрасъл, припомня организацията.