"Не можем да мислим само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт. Инфраструктурата е важна, но, ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност между наши екипи, университети и организации."

Това каза на брифинг в Естония президентът Румен Радев. Той е на официално посещение в прибалтийската страна, а по време на него България поема домакинството на инициативата "Три морета" от Талин. Радев обяви, че смята да предложи допълнителни приоритети. А именно - включването на образователната и научна свързаност като приоритет за страните участнички.

По думите на българския президент инициативата „Три морета“ обхваща държави със сходно историческо наследство, с близки проблеми за решаване в бъдеше, затова е логично 12-те държави, които участват, заедно да инвестират в това бъдеще.

„Основната цел на „Три морета“ е развитие на енергийната, транспортна и дигитална свързаност, но нашите амбиции не бива да се изчерпват с това. Инициативата би спечелила от концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет“, добави държавният глава преди старта на участието си във форума.

Според него голямата цел на регионалната инициатива е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика.

Българският държавен глава ще предложи като приоритет и  разширяването на географския обхват на инициативата – с включването на Гърция и Кипър.

„Вече имах разговори с лидерите на тези страни и те с готовност биха откликнали на такава покана, която смятам да отправя към тях“, заяви Румен Радев.

По думите му, приобщаването на тези две европейски държави дава нова перспектива и по-добро положение на България, защото страната ни няма интерес да остава в географската периферия и инфраструктурните, енергийни и дигитални трасета да свършват на нашата граница. „Те трябва да продължават към нашите партньори, а Гърция и Кипър са естествено продължение на тази инициатива“, заяви Радев.

Държавният глава допълни, че трябва да се вземат предвид важни енергийни и транспортни трасета, които минават българо-гръцката граница, и сериозните залежи на газ, с които може да се включи Кипър.

Президентът посочи, че е необходимо да се привлекат още средства за Инвестиционния фонд на инициативата. Полша е допринесла с 500 млн. евро, за България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро. САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, ако всички страни дадат принос към общия инвестиционен фонд

„Това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие, но тепърва ще се търсят средства", заяви Румен Радев.

Инициативата „Три морета“ обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички се включват дистанционно.