Десетки нарушения, свързани със спазването на противоепидемичните мерки са установили испекторите на Регионалната здравна инспекция в София (РЗИ-София) при посещения в молове, нощни заведения и дискотеки. Съставени са 70 акта за констатирани нарушения, съобщиха оттам. От тях 60 са на лица - посетители или работещи в молове и 9 в нощни заведения, дискотеки. Проверките са направени в периода от 12 до 18 октомври.

Пловдив пък връща част от по-строгите мерки против заразата. 

Миналата седмица Националният оперативен щаб съобщи, че засега не се планира затягане на мерките срещу коронапандемията. Но ще се увеличи контролът върху спазването на наложените към момента ограничения. 

Общо проверените обществени места в столицата са 254. Здравните инспектори е трябвало да установят дали се спазват противоепидемичните мерки и пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места, в т.ч. спортни обекти, фитнес зали, големи търговски центрове – тип мол, плувни басейни, детски и учебни заведения, административни сгради, офис сгради, обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.) и нощни заведения.

От тях 56 са в големи търговски центрове – тип мол, 7- в административни и офис сгради, 8 - в нощни заведения и дискотеки. 

В Пловдив - пропускателен режим в хипермаркетите

Пловдив връща пропускателния режим за големите хипермаркети - ще се допускат до 100 души в търговските им обекти по едно и също време, а останалите криенти ще чакат на опашка на открито. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след заседание на щаба, в който участваха кметът на града Здравко Димитров и шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев.

Обмисля се и връщане на часовите коридори, в които на пазар ще могат да ходят само възрастните хора, стана ясно от думите й. Засега такова ограничение няма.

"Засилваме двойно контрола по спазване на мерките - маски и дистанция в градския транспорт и в магазините", заяви Каназирева

Рогачев добави, че ако след седмица няма ефект, преминават към още по-драстични ограничения в Пловдив и областта. Той допълни, че проверките ще се правят съвместно с полиция, РЗИ, Агенцията по храните и Инспекцията по труда.

"Обръщам се към всички - към тези, които вярват, че има такава зараза, и към онези, които я отричат. Ако се блокира здравната система, и най-обикновената настинка ще стане опасна, защото няма да има кой да лекува", каза още Каназирева

В Пловдивска област има още 5 медицински лица с положителни тестове и така стават общо 87 от началото на пандемията.