Кметът на датската столица Копенхаген, Франк Йенсен, подаде днес оставка, след като призна участие в няколко случая на сексуален тормоз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Йенсен, който ще подаде оставка и като депутат от Датската социалдемократическа партия, заема длъжността кмет на Копенхаген от 2010 година.

Преди това две жени разказаха, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на Йенсен през 2012 и 2017 г., в статия, публикувана в петък от ежедневника "Юландс постен". И двата инцидента са станали по време на обществени прояви и са свързани с физически контакт, упражнен върху двете жени против волята им.

В пост във Фейсбук тази сутрин Йенсен заяви, че той е бил част от "вредна" и "стара" култура в социалдемократическата партия.

"Бих искал да се извиня на всички жени, които съм обидил", каза на пресконференция Йенсен.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен заяви, че приема обвиненията "много сериозно".

"Очевидно е, че ние в социалдемократическата партия имаме проблеми и това трябва да се промени веднага", каза премиерът.

Петдесет и девет годишният Йенсен е в политиката от 30 години, като е заемал постовете на министър на правосъдието и на научните изследвания през 90-те години и през първото десетилетие на 21 век.