Има ли България план, представен публично и подложен на публична дискусия, за това как ще бъдат милиардите евро от ЕС с плана за възстановяване и модернизация.

Това попитаха днес от "Демократична България" с дискусия, посветена на националния план, по който страната се очаква да получи над 6 млрд. eвро. Като в резултат от ДБ обявиха, че започват поредица от инициативи, с които да накарат управляващите "да сложат на масата дебата". Такъв призив от ДБ отправиха още през май.

По темата разговаряха съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Борислав Сандов, евродепутатът Радан Кънев и IT предприемачът Божидар Божанов.

България ще получи над 6 млрд. евро безвъзмездна помощ от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, като 70% от тези средства се предвижда да бъдат усвоени само в рамките на 2 години (2021 и 2022 г.). Приносът на средствата към подпомагане на технологичния и екологичен преход ще бъде предварително условие за тяхното усвояване. На 15 октомври изтече предварителен препоръчителен срок на ЕК за представяне на първи варианти на националните планове, а България не представи такъв. Проектът не се обсъжда публично на национално ниво, а в ЕС няма друга страна, в която да не се води дебат по тази тема - подчертават от ДБ.

"Темата лесно може да остане зад кадър докато се вдига шум, примерно, около г-жа Караянчева и други не особено съществени теми. Но голямата причина, поради която Борисов отказва да подаде оставка и се държи на всяка цена за министерския стол, е възможността чрез програмирането на този огромен финансов ресурс, да програмира кражбата на тези средства", откри дискусията Иванов, като подчерта, че в същото време тези средства са най-добрия шанс на България да се модернизира и "озелени" своята икономика.

И заяви, че не може това правителство, изпаднало в правителствена криза, да решава "на тъмно" този въпрос.

Започва периодът на преговори с ЕК по тези планове, а ние дори не сме провели вътрешен политически дебат. Важно е да се знае, че парите от ЕС не са гарантирани - Националният план трябва да отговаря на критериите на ЕС за Зелената сделка и икономическа трансформация - заявява и евродепутатът Радан Кънев. Съседните Румъния и Гърция вече имат амбициозни национални планове, в т.ч. преход на въглищните региони към модерна и устойчива енергетика, допълни.

"В момента ние губим в реално време състезанието да бъдем лидери, каквито възможности технологично имаме. Най-важното е да осъзнаем, че България може да бъде богата държава – развита, богата държава. Ние все още имаме и демографския, и инженерния, и образователен потенциал да се включим в следващия модел икономика. Имаме капацитета да вървим напред. Винаги исторически това е ставало с новопривлечен капитал, със заеми. В момента имаме възможност да го направим с много безплатни пари и с евтини заеми. Остават две неща – едното е крадливият манталитет, с който трябва да скъсаме по категоричен начин, и някакъв друг дизайн управляващи", смята той.

Според Кънев националният възстановителен план няма да може да бъде активиран, без да се дадат институционални гаранции срещу корупцията и без той да бъде съобразен със зелените приоритети на ЕС. Добави, че е важно България да съхрани енергийната си система, да развие енергийната си сигурност и да съхрани и развие човешкия си потенциал.