През пролетта премиерът Бойко Борисов беше строг и угрижен, наесен го виждаме сговорчив и разточителен. През април, когато България беше под карантина, Борисов плашеше, че пикът идва след Великден. Установените със заразата тъкмо бяха надхвърлили 1500. Улиците бяха пусти, пред хранителните магазини имаше опашки. Четири месеца по-късно заразените бяха десетократно повече. Но премиерът вече не отваря дума за нови ограничения. Изоставил е и пролетните хвалби как България е за пример на държави като Германия и Франция, които действали по-меко.   

Сега новото кредо на управляващите е, че епидемията е под контрол, здравната система не е претоварена - и е осигурена с необходимото, "абсолютно нищо" не налага повече строгост, а много държави в ЕС предприемат мерки, които "паникьосват другите". По последни данни България е с 29 503 потвърдени случая и 986 жертви на коронавируса. В болница се лекуват 1500 човека, 74 от които са в интензивни отделения. Според базата данни на Euronews, смъртните случаи са 142 на 1 милион население, което е повече от Германия, за която данните са 118 на 1 милион население (9856 починали), но значително под нивата за Румъния - 306 починали на 1 млн. население.

Нови ограничения ще захранят енергията на протеста

2020 година научи света, че контролът на пандемията е функция от решенията на политиците и качеството на здравните системи. Ако в други държави оценяват лидерите си по начина, по който се справят с пандемията - и рейтингът им е базиран на тези впечатления, в България не е така. Протестите изместиха донякъде тревогата и страховете от COVID-19 и заредиха обществото и политическата система с напрежение.

Когато месеци наред се чуват настойчивите призиви към Борисов (и главния прокурор Иван Гешев) да подадат оставки заради мафиотизирането на държавата, а междувременно се появяват компромати с пачки евро в нощно шкафче и записи, скандализиращи с простащина, пандемията е избутана на заден план. Страхът от заразяване, въпреки че никой не може да предвиди какъв ще е изходът за самия него, някак се банализира. Инфодемията също допринесе за това.

Премиерът неминуемо си дава сметка, че нови ограничения ще предизвикат по-голяма протестна енергия. От една страна, ще породят съмнения, че управляващите ще се изкушат да злоупотребят с извънредни мерки, от друга - недоволство сред гражданите, които искат да се върнат към нормалността. Ако в България се затворят ресторанти, барове и клубове, както е в Чехия до началото на ноември, или се въведе ограничение да работят до 21:00, както е в Париж и други осем френски града, това ще изкара още хора на улицата. Също и ако бъде наложена мярка за не повече от 15 човека на публична демонстрация или събиране, каквато действа вече в Швейцария - или максимум шестима в Чехия.

Ново затваряне ще е същинска катастрофа и за заведенията, фитнесите, хотелите, казината, макар част от тях да се възползват от намалени от 1 юли т. г. ставки по ДДС заради щетите, които им нанася пандемията. Във виртуална пресконференция за българските медии снощи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева също препоръча да не се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

Добрият пастир

Сбъдва се прогнозираното от учени и лекари още през пролетта - започна втората вълна, вероятно ще има и трета, а светът постепенно и трудно се приучава да живее с коронавируса. На този фон Борисов играе ролята на добрия пастир - благ и щедър с парите на данъкоплатците. Вече не плаши, както беше напролет, преди да започнат протестите. Великодушен е - по 50 лева на пенсионерите до редовните избори и 5% индексация на пенсиите от юли, детски добавки за всички, независимо от доходите. Чрез Оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се 504 милиона лева ще отидат за подкрепа с храни, хигиенни принадлежности и пакети за новородени. Други 106 милиона от ЕС са за земеделците. С над 340 милиона повече са парите за здравеопазване, а 37% от това увеличение отива за болниците. Догодина те ще получат почти половината - 2.374 милиарда лева, от общо 5.084 млрд. лева бюджет на здравната каса.

За късмет на Борисов мерките за преодоляване на щетите от пандемията съвпадат с предизборните времена. Хем са необходими, хем на всички е ясно, че са подкупи.

"Просто всеки човек трябва да усети в България, че държавата в тази пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а заедно трябва да преодолеем това чудо гадно, което в света се е нанесло", прозвуча при традиционната неделна визита на премиера, този път в кравеферма.

Тепърва ще стане ясно дали и полицаите ще получат увеличения на заплатите и най-важното - ще се запази ли 10% данък за доходите на физическите лица или ще се въведе необлагаем минимум и някаква форма на прогресивно данъчно облагане, надежда за което изрази и Кристалина Георгиева.

Ами COVID-19? Е, ако ситуацията се влоши, Борисов винаги може да смени министъра на здравеопазването.

Дойче веле