ТЕЦ "Бобов дол" може да гори отпадъци. Въпреки че от теца дадоха тържествено обещание - с писмо до главния прокурор Иван Гешев, че ще прекратят използването на отпадъци за гориво.

Административният съд в Кюстендил е отхвърлил искането на "Грийнпийс" да отмени разрешителното на централата, съобщиха от природозащитната организация. 

Актът на съда не е окончателен - той може да бъде обжалван пред Върховния административен съд. Очаква се от "Грийнпийс" да се възползват от тази опция. 

"Решението на съда на първа инстанция оставя тази врата отворена пред централата. Междувременно публикациите в социалните мрежи от хора, живеещи близо до ТЕЦ "Бобов дол", показват черен дим, който излиза от комините на теца", коментират от екоорганизацията. 

Решението на съда идва само няколко дни след като "Грийнпийс" и сдружение "За земята" спечелиха двугодишна съдебна битка за предоставяне на информация от страна на Министерството на околната среда (МОСВ) и водите на решението за експериментално горене на отпадъците заедно с въглища.

Както Клуб Z писа, от кореспонденцията на ръководството на теца и МОСВ става ясно, че министерството е разрешило на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ да изгори до 500 000 тона отпадъци с "експериментална цел" във въглищната централа в срок от шест месеца. Любопитното в тази кореспонденция, която започва през 2016-а, е, че дружеството първоначално е получило отказ, но не се предава и продължава да настоява. И така до 2018 г., когато отказът се превръща в зелена светлина.

Писмото, подписано от заместник-министъра на околната среда Красимир Живков (в мандата на Нено Димов), който бе арестуван по-рано тази година по случая "Бобокови", противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел - посочват двете екологични организации след анализ на кореспонденцията. 

Изгарянето на отпадъци във въглищните централи е основна опасност за здравето на всеки, който живее около тях. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел. Включването на отпадъци като гориво е изобретателен начин да се намалят разходите на централите и да се заобиколят строгите закони за замърсяване, ако се използват само въглища. С изгарянето на отпадъци тецовете избягват инсталирането на скъпо оборудване за намаляване на замърсяването, но и да плащат за квоти за въглероден диоксид - категорични са природозащитниците.

Експериментът

През 2016 г. изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов изпраща писмо до екоминистъра по това време, с което иска разрешение за пробни изпитания за изгаряне на неопасни отпадъци заедно с основното гориво (въглища). Мотивът: ТЕЦ "Бобов дол" е в процес на реализиране на инвестиционно предложение за разширяване на производствените дейности, в т.ч. оползотворяване чрез изгаряне на отпадъци. 

Оттам се позовават на член от Закона за опазване на околната среда, според който "инсталациите или частите от инсталации, използвани за изследователска работа, разработки и изпитания на нови продукти и процеси, не са предмет на разпоредбите на тази глава" - т.е. касае издаването на комплексно разрешително. Според МОСВ става въпрос за "съществена промяна" в работата на инсталацията и трябва да се издаде ново комплексно разрешително.

Но от теца извъкват, че "процесът на изгаряне на отпадъци съвместно с конвенционални горива е вече доста познат", МОСВ е разрешило подобни експерименти и на площадките на други централи, отпадъците, които ще се горят, не са опасни, а дневното им съотношение ще е 99,5% въглища и 0,5 на сто отпадъци. Следователно пробните изпитания нямало да доведат до нарушаване на условията по действащото комплексно разрешително или до неблагоприятни въздействия върху околната среда.

С това изложение от теца искат от МОСВ да разреши експерименталното горене. Получават отказ. Следва дълга кореспонденция. От екоминистерството изтъкват, че в искането няма конкретика, както и че "предоставената понастоящем обосновка не потвърждава наличието на (...) изследователска работа, разработки или изпитания на нови продукти и процеси".

Исканията на ТЕЦ "Бобов дол" се прехвърлят и през 2017 г., и през 2018 г., когато вече са адресирани до Нено Димов и екипа му. От писмо на зам.-министър Красимир Живков се вижда, че най-сетне те получават зелена светлина - министерството вече приема, че ще се извършва изследователска работа, разработки или изпитания на нови продукти и процеси.

Официалното разрешително, разглеждано от ИАОС от 2017 г., влиза в сила на 29 април 2019 г., точно след приключването на срока за експериментално горене, припомнят от "Грийнпийс". Множеството протести на граждани обаче доведоха и до проверки. В делото срещу изгарянето на отпадъци се включиха близо 100 жители на общините Бобов дол и Дупница.

През февруари т.г. лично главният прокурор Иван Гешев обяви, че в "Бобов дол" са открити нарушения и едно от тях е горене на въглища, смесени с отпадъци. Тогава държавното обвинение поиска проверки от екоминистерството за нерегламентирано горене на отпадъци на централите "Бобов дол", "Брикел", "Сливен" и "Перник". Всичките са свързвани с Ковачки. Пак през февруари имаше и арест за директора на въпросната ТЕЦ. 24 часа по-късно той бе освободен.

През април пък от централата написаха писмото до Гешев, в което му обещаха да спрат горенето на отпадъци и се отказват от инвестиционното си намерение, стоящо в основата на всичките им искания от 2016-а насам. Мотивирано бе с гражданските протести на местните жители заради задушливите миризми и "видимия" въздух.

През миналия месец полиция и екоинспекция пак се озоваха на площадката - по прокурорско разпореждане и по сигнал, че горенето продължава. Но не откри нарушения.