"Вектор" - втората ваксина, която Русия регистрира на 14 октомври, би могла да намери по-добро приложени във ветеринарната медицина. Подобни размишления публикува на страницата си във Фейсбук руският учен Александър Кудрявцев - директор на биофармацевтична компания "Протеомарин".

"Честно казано, надявах се, че това е модерна ваксина, базирана на рекомбинантни протеини, а не от опасните ваксини на базата на аденовируси или дори по-отслабените, казано накратко - "живи" ваксини. Това даже не са ваксини от последно поколение, това са ваксини от ветеринарната медицина. Има такива ваксини, пептидни, срещу болестта шап, които се инжектират в говеда с милиграм антиген. Е, ако умре животното, това не е страшно, най-важното е да не се разпространява инфекцията. Но никой човек, който има здрав разум, не би и помислил да приложи това на хората. Оказва се обаче, че е станало", пише той.

Кудрявцев посочва, че обичайната противогрипна ваксина съдържа 45 mcg антиген (по 15 mcg от всеки), но тя въздействала неблагоприятно на някои хора.

Следователно се правят такива като "Grippol Plus", където всеки антиген е 5 mcg, а общото количество само 15 mcg. Приоритет за "сигурност" над "ефективност". 

"Във ваксината на "Вектор" има до 225 mcg антиген, може би дори 250, те не пишат точния състав, 75 + -15 mcg от всеки антиген и дори до 700 mcg алуминиев хидроксид, най-опасното помощно вещество, което е отхвърлено по целия свят... И те взеха, че го разбъркаха в препарата".

Кудрявцев обръща внимание, че все още не са представени характеристиките на продукта.

"И да, все още не са посочили какъв вид протеин е този "носител". Ясно, разбираемо е, че няма време за обяснение. Но това занижаване е много досадно, особено поради факта, че съставът просто не е разкрит". 

Вакцина от Вектора разочаровала Долго они не публиковали свой состав, но сейчас опубликовали и я разочарован. Честно...

Публикувахте от Alexander Kudryavtsev в Четвъртък, 15 октомври 2020 г.