Би било контрапродуктивно ЕС да въведе визи за гражданите на САЩ. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европарламента.

Тя отговори на устен въпрос на испанския евродепутат социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е и председател на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Лопес Агилар попита дали ЕК ще спази задълженията си по визовата реципрочност в съответствие с регламента от 2018 г. Той предвижда връщане на визовия режим, ако някоя от страните не прилага реципрочността. Причина за питането на евродепутата е, че САЩ все още изискват визи за граждани на 4 страни членки на ЕС – България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Утре Европарламентът ще гласува предложение за резолюция. В него се призовава ЕК да приеме необходимия делегиран акт.

По отношение на САЩ Комисията поддържа ориентиран към максимален резултат дипломатически процес в координация със страните членки, каза Йонансон. По думите й е отчетен сериозен напредък. И през ноември 2019 г. САЩ са премахнали визовите изисквания към Полша.

Подобен подход е прилаган и към Канада, припомни Йохансон. И той е дал своя резултат – ЕС има пълна визова реципрочност със Страната на кленовия лист.

Някои от 4-те страни, за които все още се изискват американски визи, са близо до пърно изпълнение на изискванията на САЩ, изтъкна  еврокомисарят. Илва Йохансон обаче не спомена конкретни държави. И четирите членки на ЕС имат определена перспектива за достъп до американската програма за безвизов режим. Тази програма не съдържа своеволни изисквания, а елементи от американското  законодателство.

Освен това нито една от тези държави не е поискала досега ЕК временно да отмени безвизовия режим за САЩ.

„Затова временното премахване на визовите облекчения за американски граждани няма да постигне търсения резултат, а ще подрони постигнатия досега успех. Защото тогава САЩ ще наложат визови изисквания за всички европейски граждани. Трудно ще им обясним как това би било в техен интерес“, категорична бе Йохансон.

Тя посочи, че предвид пандемията едва ли сега е сега моментът за ескалация на напрежението по въпроса.