Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Судан ще бъде премахнат от американския списък на държавите, подкрепящи тероризма. Мярката може да позволи на Хартум да получи така нужните международни заеми и помощи за съживяването на суданската икономика и спасяването на прехода към демокрация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Страхотни новини! Новото правителство на Судан, което постига голям напредък, се съгласи да изплати 335 милиона долара на американските жертви на тероризма и семействата им. Щом тези средства постъпят, ще премахна Судан от списъка с държавите, подкрепящи тероризма. Най-после справедливост за американския народ и голяма стъпка за Судан", написа Тръмп в Туитър.

 

 

Решението беше обявено след посещението на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин в Бахрейн, за да бетонира признаването от страна на Манама на Израел. Правителството на Тръмп работи за това още повече арабски страни да признаят еврейската държава. Изваждането на Судан от списъка с държавите, подкрепящи тероризма, е важен стимул за суданското правителство да нормализира отношенията си с Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Именно това се и очаква да направи преходната власт в Судан, да установи дипломатически връзки с еврейската държава, което ще даде на Тръмп нова дипломатическа победа преди предстоящите избори в САЩ. Американски представители свързаха изваждането от списъка с нормализацията на отношенията с Израел, което породи разногласия в смесеното гражданско-военно правителство, управляващо Судан.
Компенсациите, които са предвидени като условие за премахването от списъка, са за жертвите от бомбените атентати през 1998 г. срещу американските посолства в Кения и Танзания, нападения, извършени от мрежата на Осама бин Ладен Ал Каида, докато той живееше в Судан.
Судан върви по крехък път към демокрацията, след като народен бунт през април миналата година накара военните да свалят от власт автократичния лидер Омар Башир.