Притеснителен е общият брой на лицата, които са приети в болница с COVID-19. Както и това, че няма промяна на процента на хората в интензивно отделение. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев. И призова да се носят маски на обществени места и закрито, когато има повече хора на едно място. "Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените", уточни той. Според него това е единствената разумна мярка към момента.

"За огромно съжаление вече имаме четирицифрена бройка на новооткрити. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче е много притеснителна", каза Симидчиев.

Той коментира и тезата на ръководителя на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, че коронавирусът е „тунингован“ в лабораторни условия. Д-р Симидчиев заяви, че това към момента са само предположения, които не са доказани. 

"Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус или не - не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим", каза пулмологът.

Той посочи, че здравната система се справя добре с борбата с коронавируса. 

"От февруари до сега опознахме по-добре вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, поради което, въпреки че има повече бройки, част от хората не стигат до болници. Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да могат да работят", добави д-р Симидчиев.

Според него трябва да се направят още контролирани проучвания, които все още не са достатъчни, за да се види ефективността на ремдисивир за лечение на COVID-19.