Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фирма от Лондон започна нов тип изпитания - умишлено заразяване с коронавирусна инфекция на млади доброволци. Тя е сключила договор с британското правителство на стойност до 10 млн. британски паунда, пише „Гардиън“. Надеждите са, че така по-бързо може да се стигне до разработването на успешна ваксина.

Такива клинични изследвания датират още от края на XVIII в., когато английският лекар Едуард Дженър използвал метода на инокулация върху момче с цел да го предпази от вируса на едра шарка. От този момент нататък инокулацията е използвана за разработване на ваксини за тиф, холера и малария.

Предстоящите тестове породиха много спорове на Острова. Част от учените смятат, че не е добре доброволци да бъдат излагани на вирус, който няма лечение. Тези, които са за клиничните тестове, посочват, че рисковете при млади и здрави хора с COVID-19 са изключително ниски.

Тестовете ще започнат с предварително проучване точно каква доза вирус трябва да бъде инжектирана на доброволците, за да не се претовари имунната им система. Друго предизвикателство пред учените е да изберат точния щам на COVID-19.

"Не се опитваме да разболеем наистина доброволците. Точно обратното, ще се опитаме много внимателно да вкараме количество от вируса, толкова, колкото да бъде открит той в организма", обяснява Андрю Кечпол, главният изследовател на hVivo, компанията, която започва изпитанията.

"Може да постигнем целта си с 10, 20 или 30 души и след това ще минем към тестване на ваксина", добавя той.  И уточнява, че този първи стадий на намиране на "точната доза" на вируса може да трае между два и четири месеца.

Освен гаранциите, че организмите на доброволците няма да бъдат свръхнатоварени с вирус, друг важен елемент от изследването е да се подбере подходящият щам. Компанията е изолирала щама преди четири месеца, обяснява още Кечпол, като става въпрос за щам, който и сега циркулира сред населението на Великобритания.

Въпреки моралните въпроси и несигурността подкрепата за подобни тестове набира популярност. Повече от 2500 британски граждани са се записали като доброволци за потенциални изследвания с инжектиране на жив вирус. Хората, които ще се подложат на опитите, получават парична компенсация обикновено. Става въпрос за около 4000 британски паунда, обяснява Кечпол, но добавя, че точната сума трябва да бъде решена на етична комисия.

Много от доброволците обаче не са водени от финансови, а от алтруистични мотиви, казва един от хората, които се е записал като участник в тестовете.

Ключови думи

Коментари

Bebe Mark's picture
Bebe Mark
Babew21568

Сега Google плаща 11570 до

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя www.Jobnews3.com/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.