Еврокомисията отново е изпратила писмо до България, за да изтъкне опасенията си по отношение на прилагания от нея режим за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, и за да поиска допълнителни подробности.

Българското правителство разполага с един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация. След това ЕК ще вземе решение относно следващите стъпки.

Писмото до България призовава нейните власти да прекратят поетапно схемата „гражданство срещу инвестиции“ в контекста на продължаващата в момента законодателна процедура, уточни в отговор на въпрос на Клуб Z говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

„ЕК няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки в този случай, ако на нашето безпокойство не бъде отговорено“, предупреди той.

Същевременно Комисията съобщи днес, че започва производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта. Брюксел изпраща официални уведомителни писма до тези страни членки във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за „златен паспорт“.

Новината за мерките срещу двете островни държави бе съобщена още сутринта от германския вестник "Билд". ИЗзданието припомни, че България е третата страна, която продава паспорти в нарушение и допреди дни бе споменавана редом с Кипър и Малта.

Кристиан Виганд обаче не отговори на въпроса дали България е постигнала някакъв напредък по отношение на схемата в сравнение с периода, предшестващ предишното писмо.

„Еврокомисията има свободата на действие да реши  на какъв етап да премине към хормална процедура за нарушение. Такъв е случаят с Малта и Кипър. Преди да започнем процедурата, дълго време имаше обмяна на писма, политически контакти, доклад през януари 2019 г.  А до България засега само пратихме писмо“, каза говорителят.

Брюксел отдавна предупреждава Кипър за твърде лежерното отношение с издаването на паспорти срещу големи суми. Златните паспорти и визите за постоянен престой в ЕС срещу пари представляват риск за сигурността на общността, смята ЕК. Освен това се подпомага прането на пари и укриването на данъци.

Кипър обеща да промени практиката си да продава паспорти предимно на богати руснаци, но въпреки това издирвани престъпници продължават да получават европейските документи.

Преследвани за корупция политици и издирвани бандити могат да се сдобият с кипърски паспорт, а така и с право на свободен престой в ЕС, срещу 2 милиона евро. От 2017 година до днес кипърците са продали 2500 паспорта.

Становището на Комисията

Комисията счита, че предоставянето на гражданството на Малта и Кипър, а оттам и на гражданството на ЕС, в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни, не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз (ДЕС). Това също така подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза, предвиден в Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една страна членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на Ощността или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент. В резултат последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло.

Комисията счита, че предоставянето на гражданство на ЕС за предварително определени плащания или инвестиции без действителна връзка със съответните страни членки подкопава същността на гражданството на Съюза.