Ломбардия, която е най-засегната от пандемията от новия коронавирус италианска област, се готви да въведе полицейски час от четвъртък, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

АФП отбелязва, че това е първата по рода си мярка в Италия след края на националната карантина в началото на май. Полицейският час ще бъде сила от 23 ч. до 5 ч. местно време (21 ч. до 03 ч. по Гринуич).

Снощи министърът на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че е разговарял с властите в Ломбардия и е съгласен с въвеждането на полицейски част в богатата северна област.

Вчера Ломбардия регистрира 1687 новозаразени с коронавируса от общо 9338 за Италия. От началото на пандемията в областта са установени 128 456 заразени от общо 423 578 за Италия, в това число 17 084 починали от общо 36 616 за Италия.

От 12 до 19 октомври броят на приетите в болници в Ломбардия пациенти с коронавирус е нараснал със 145 процента, а на пациентите в интензивни отделения - със 126 процента. Освен полицейски час местните власти затварят през уикендите всички магазини, които не продават храна или други продукти от първа необходимост.

Още в събота Ломбардия нареди всички барове и ресторанти да затварят в полунощ и преустанови всички любителски спортни прояви. Впоследствие тези мерки бяха въведени в цяла Италия.