"В Търговище ситуацията изглежда най-тревожна."

Това отчете във вторник просветният министър Красимир Вълчев.

Само преди ден стана ясно, че след смъртта на преподавателка по география в едно от двете най-големи училища в града, осмокласници в отворено писмо обявиха, че няма да влязат в час, за да предпазят учителите си, както и всички наоколо.

 
Към момента всички 5-и и всички 12-и класове в Първо средно училище "Св. Седмочисленици"  минават на дистанционно обучение, съобщи още министърът.  Заради тежката реакция в училището на загубата на преподавателката Вълчев обясни, че ученици и учители ще получат психологическа помощ.
 
"Като че ли е надмината онази степен на тревожност в резултат на смъртния случай. Има психоза в учителите и в част от родителите. Дано до седмица да утихне", каза още той.
 
Общо към момента не се мислило за по-сериозни рестрикции по отношения на училищата. Въпреки това министърът отчете, че има сериозно увеличение на стойностите. 8 на 1000 са карантинираните  учители и ученици сега, само преди седмица са били 4 на 1000.
 
Общо с установена коронавирусна инфекция са 289 учители и 286 деца и ученици в детски градини и училища.
 
По думите на министъра няма обща нагласа сред преподавателите да не искат или да се страхуват да ходят на работа, като само в Търговище бил "преминат този праг на тревожност". 
 
Вълчев добави, че било нормално да има здравословна доза страх и предпазливост.
 
Той каза още и че в областите, обявени като червени зони, т. е. с много висок ръст на заразените, от министерството ще издадат нареждания много от училищните форми, при които събиране на повече хора като родителски срещи, педагогически съвети и т. н. да минат онлайн, както и ще бъдат спрени многодневните екскурзии.