„Българските земеделци ще се включат в борбата с климатичните промени и ще работят за осигуряването на чисти храна, въздух и вода. Но същевременно очакват в зеления преход да бъдат подкрепени с изравняване на директните плащания, със запазване на нивата на обвързаната подкрепа, с продължаване на преходната национална помощ и достоен живот в модерна инфраструктура и качествени услуги в селските райони.“

Това заяви днес пред Европарламента българската депутатка Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Тя говори при обсъждане на компромисите по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). Те трябва да бъдат гласувани на настоящата пленарна сесия.

Гарантирането на продоволствената сигурност във времена на пандемия е толкова важно, колкото и справедливите доходи, изтъкна Алиева-Вели. Според нея зеленият преход и иновациите  трябва да се обезпечат с адекватна финансова рамка.

Евродепутатката изрази убеденост, че бъдещето на модерното земеделие зависи от активното включване на младите фермери.

Асим Адемов от ГЕРБ и Европейскапа народна партия ЕНП) припомни, че за първи път се въвеждат и екосхеми, а директните плащания се обвързват с изпълнението на определени екологични изисквания.

„Наред с екологичната устойчивост обаче не трябва да забравяме икономическата и социалната устойчивост. За съжаление, и през новия програмен период няма да постигнем сближаване на плащанията. Така фермерите от новите страни членки ще са в по-неравностойно положение“, каза Адемов.

По думите му инструменти като преходната национална помощ и обвързаната подкрепа частично компенсират по-ниските нива на подпомагане в държавите и имат важен социален ефект в селските райони.

По тази причина българският представител призова колегите си в залата да подкрепят преходната национална помощ като инструмент, който осигурява финансова помощ за уязвими сектори и земеделски стопани. А по отношение на обвързаната подкрепа Адемов настоя за подкрепа на сегашното ниво от 13+2 процента. (Допълнителните 2% са за протеинови култури – б.р.)

Двамата ни евроддепутати от МВРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) пък оприличиха ситуацията в земеделието с тази в други ресори, където са водили загубени битки.

За Андрей Слабаков това е културата.

„Не бива на всяка цена да се приема лоша сделка“, смята актьорът.

Той е недоволен, че от компромисите не са отпаднали изискванията за условност на малките земеделски стопанства, които буквално ще ги унищожат. Слабаков работив със свои колеги от различни групи в ЕП, за да бъдат внесени изменения, които се надява да спасят работещите фермери от фалит и бедност.

„Най-лесно е орязването на пари за истинските земеделци и семействата с частни ферми в полза на повече зелени схеми. В културния сектор, в който работя, това вече беше направено и бюджетът беше чудовищно орязан. Докато говорим да солидарност, много от вас унищожават с лека ръка общоевропейската култура, започвайки от артистите и творческите организации. Очевидно земеделието ще бъде следващото в опит да бъде унищожено“, завърши евродепутатът.

Съпартиецът му Ангел Джавбазки отново намери повод да нападне присъстващите в залата. И ги обвини, че са достигнали своеобразен връх - докато се обсъждат парите за за земеделските производители, те спорят дали бургерът е вегански или вегетариански.

Джамбазки бе категоричен, че не може да бъде съгласен с компромисите, предложени от трите най-големи групи в Европарламента – ЕНП, социалистите и либералите.

„За пореден път тази зала доказва, че когато става дума за разпределение на финансови средства от общите данъци, няма идеологически разделения, а винаги се гледа интересът на старите членове срещу новите такива. Историята с пакет „Мобилност“, уви, пак се повтаря. Това ще доведе до ненадеждни доходи на земеделските производители и спадане на конкурентоспособността“, заяви консерваторът.

Според него всъщност всички знаели каква е битката - повече пари за неконкурентните фермери от старите държави. Така няма как да има ефективна ОСП.