Втората вълна на коронавируса продължава да набира сила в Европа. Световната здравна организация заяви, че през миналата седмица на Стария континент са регистрирани над 927 000 заразени с коронавируса, което е нов седмичен рекорд по този показател в Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На Стария континент се наблюдава увеличение с 25 процента на заразените през посочения период спрямо предходните 7 дни. Освен това те са 38 процента от новозаразените в целия свят миналата седмица.

Чехия регистрира рекордните 11 984 случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Броят на починалите от вируса в Чехия се е увеличил от 1513 до 1619 през последните 24 часа, става ясно от съобщените днес данни на чешкото здравно министерство. Смъртните случаи в Чехия са се увеличили от 1513 до 1619. Починалите от короновируса в страната за изминалото денонощие са 106.

От онзи ден чешката столица Прага и полската столица Варшава строят полеви болници на стадиони, за да посрещнат вълната от пациенти с COVID-19, нуждаещи се от хоспитализация.

Чешкото правителство ще има днес извънредно заседание за епидемичната обстановка. Здравният министър Роман Примула вчера даде да се разбере, че предстои въвеждането на по-строги мерки за борба с коронавируса.

Чешкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек е дал положителна проба за коронавирус, предаде Ройтерс. 41-годишният Хамачек е лидер на Чешката социалдемократическа партия - по-малкия партньор в управляващата коалиция. Той е и ръководител на националния кризисен щаб за борба с епидемията.

В Полша броят на заразените с новия коронавирус се е удвоил за по-малко от три седмици и сега надхвърля 200 000, обяви здравното министерство. То съобщи и за нов рекорд на новозаразените за едно денонощие - 10 040 души.

В Полша вече има 202 579 заразени и 3851 починали, в това число 130 смъртни случая от днес. Прагът от 100 000 заразени беше минат на 4 октомври.

Долната камара на полския парламент се събра на извънредно заседание, за да обсъди законопроект на управляващата партия "Право и справедливост" за облекчаване на претоварената здравна система.

Словакия съобщи за нов рекорд на новозаразените за едно денонощие - 2202 вчера.
Общият брой на заразените в Словакия вече е 33 602 при население от 5,5 милиона души. 98 от тези хора са починали.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна със 7595 до 380 762 през последното денонощие по данни на института "Роберт Кох", съобщи Ройтерс. Починали са още 39 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 9875.

Има риск коронавирусът да излезе от контрол в Германия, предупреди днес председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) и премиер на провинция Бавария Маркус Зьодер, цитиран от Ройтерс.

"Короната се върна с пълна сила; втората вълна е тук", каза той на заседание на баварския парламент.

Същевременно Зьодер подчерта, че не е нужно да се затварят границите на провинцията с Швейцария, Австрия и Чехия и изрази решимост да бъде оставена икономиката да функционира, а училищата и социалните домове да останат отворени възможно най-дълго.

Британският премиер Борис Джонсън обяви вчера, че ще наложи по-строги ограничения върху района на град Манчестър в Северна Англия, въпреки че не успя да постигне договореност за финансова подкрепа с местните лидери, предаде Ройтерс. Великобритания, най-тежко пострадалата европейска държава през пандемията с близо 44 000 починали, вчера регистрира 21 331 нови случая и 241 починали.

Джонсън устоява на натиска за налагане на втора национална карантина, опасявайки се от катастрофални икономически последици, вместо това се стреми да приложи локализирана стратегия за налагане на ограничения в огнищата на зараза. Срещу плана се обявиха лидери от Северна Англия, където са концентрирани най-сериозните от най-новите огнища на коронавирус.

Джонсън едностранно наложи ограничения, които включват затваряне на пъбове, които не сервират храна, и предписание да не се пътува от и до региона, след като преговорите с местните лидери за доброволни мерки се провалиха.

Джонсън предизвика недоволство в района на Манчестър, след като обяви само 22 милиона лири помощи (по осем лири на всеки от жителите на района, които са 2 800 000), пише в. "Индипендънт". Сделката между британското правителство и манчестърските власти се провали, след като кметът Анди Бърнам отхвърли предложението на Лондон за 60 милиона британски лири в помощ на местния бизнес, пише в. "Дейли телеграф", като отбелязва, че Бърнам категорично е настоявал за най-малко 65 милиона лири.

Влошава се положението и в Русия. От началото на епидемията от COVID-19 по данни на оперативния щаб са заболели  повече от 1,4 млн. души, като за последното денонощие заразата е потвърдена у 16 635 души, предаде РБК. Това надхвърля значително пика от 11 656 от началото на май. Всичко в страната от COVID-19 са починали над 24,6 млн. души, като 269 са смъртните случаи за изтеклото денонощие. Оздравелите от началото на епидемията са 1,08 млн.

Украйна регистрира 141 смъртни случая от коронавирус за последното денонощие, съобщи украинският Съвет за национална сигурност. Новите случаи на заразяване с вируса през последните 24 часа са 6719. Общият брой на заразените с вируса в Украйна е 315 826, а на смъртните случаи - 5927, предаде Ройтерс. Министърът на здравеопазването Максим Степанов каза, че през следващите седмици може да се очаква увеличаване на новозаразените с по осем-десет хиляди на ден.