Министрите на отбраната от страните членки на НАТО ще вземат утре решение за създаване на нов център за космическа защита.

Това заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори в навечерието на двудневната виртуална среща на Алианса.

Космическият център ще бъде в базата „Рамщайн“ в Германия. Причина за изграждането му е разработването на антиспътникови системи от страна на Русия и Китай. Тези системи са в състояние да заслепяват, заглушават и дори да свалят спътници, като създават в орбита значителни количества космически боклуци.

През 2019 г. НАТО обяви Космоса за петия театър на конфликти след въздуха, морето, сушата и киберпространството.

НАТО подкрепя удължаването на действието на договора СТАРТ между САЩ и Русия за контрол над въоръжаването, каза още Столтенберг. Вашингтон вече подкрепи предложението на Москва да се удължи с една година действието на споразумението. Генералният секретар припомни, че през последните 30 години страните от пакта са съкратили с над 90 на сто оръжията, обхванати от СТАРТ.

Столтенберг изрази безпокойство от последствията заради решението на Турция да закупи руската ракетна система С-400.

„Заявявал съм това неколкократно, включително при посещенията ми в Анкара. Тези системи са несъвместими с противовъздушната отбрана в НАТО. Подкрепям търсенето на решение, обсъжда се доставката на ракети „Пейтриът“ или на френско-италиански системи (САМП-Т – б.р.), изтъкна той.

Генералният секретар изрази безпокойство и от развоя на събитията в Източното Средиземноморие. Той припомни, че с тази цел е създаден механизмът за разрешаване на конфликти по вода и въздух, с който са се съгласили и двете страни, а също и гореща линия между тях.