Държавите-членки на Европейския съюз могат да лишават от социално подпомагане граждани на други страни на ЕС, които идват, само за да се възползват от него. Това следва от решение на  Съда на Европейския съюз днес.

Решението набляга върху две основания за отказа: лицата да са "икономически неактивни" и да са се преместили в друга страна от съюза, за да живеят там от социални помощи.

Съдиите се произнесоха по жалба на 25-годишна румънка, че властите в Лайпциг, Германия й отказали помощ за безработни. Тя е получавала по 317 евро на месец детски, след като родила. Няма професионална квалификация, слабо образована е и не говори немски.

Решението окуражава националните власти в страни като Германия, Великобритания, Холандия, Австрия, които искат да затворят социалните си системи за т.нар. "социални туристи" - бедняци от Източна Европа, които се заселват там с единствената цел да заменят оскъдните помощи у дома с по-щедри.

Европейската директива за свободата на движение на гражданите не дава право на социална защита на мигриращите европейци. Тя постановява, че след три месеца  пребиваване в друга страна на съюза те трябва да докажат, че могат да издържат себе си и придружаващите ги членове на семейството им, без да са в тежест на приемащата държава. В противен случай могат да бъдат върнати там, откъдето са дошли. 

Съдът реши, че румънката "не може да претендира за право на пребиваване в Германия", тъй като не може да се издържа сама.