Урсула фон дер Лайен се е самоизолирала доброволно, въпреки че според белгийските правила не се счита за контактно лице със заразен с COVID-19.

Това заяви днес говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.

Вчера стана ясно, че председателят на ЕК се намира в родната си Германия.

Урсула фон дер Лайен напусна внезапно Европейския съвет през миналата седмица. Това стана, след като тя разбра, че служител от нейния кабинет е дал положителен тест за коронавирус. За резултата станало ясно в самото начало на Съвета.

В този момент Урсула фон дер Лайен не била контактно лице, но и още не й бил направен тест. Но понеже било ясно, че заразеният служител е докосвал книжа и чаши, било решено да не се поемат никакви рискове, обясни Ерик Мамер. Решението било взето на място и много бързо.

По-късно били направен тест и на Фон дер Лайен. Той се оказал отрицателен.

„Председателят (на ЕК – б.р.) замина за Германия. Тя не е била контактно лице и е имала правото да напусне Белгия“, допълни говорителят.

Той изтъкна, че от кабинета на Фон дер Лайен стриктно следват правилата на протокола на ЕК, които са в съответствие с тези на белгийските власти за контактните лица.

Журналисти попитаха какво послание е искала да отправи с постъпката дси Урсула Фон дер Лайен.

„Че искаме да бъдем благоразумни и внимателни. Ако смятате, че има риск от зараза, трябва да се самоизолирате. Точно това направи тя“, отговори Мамер.

Той добави, че Урсула фон дер Лайен моментално се е свързала с медицинската служба на ЕК, за да обсъди въпроса. Направила го е, въпреки че самата тя е лекар.

Мамер повтори, че председателят на Комисията не е контактно лице. Опасността се измерва според това дали човек е бил в контакт със заразен повече от 15 минути на по-малко от 1,5 метра разстояние и без маска. Случаят с Фон дер Лайен не е такъв.

Късно вчера е направен втори тест. Тази сутрин са дошли резултатите. И те отново са отрицателни.

„Урсула фон дер Лайен може да се завърне в Брюксел и ние я очакваме всеки момент“, изтъкна „гласът“ на „Берлемон“.