Смъртоносната атака с нож срещу двама туристи от Северен Рейн-Вестфалия в Дрезден в началото на месеца е била извършена от ислямист, съобщиха в сряда властите в Германия. Първоначално не се знаеше кой е нападнал с нож двамата мъже на 53 и 55 години. Единият почина от раните си по-късно, другият бе спасен.

Разследването отвело полицията до ислямистката сцена в региона. По информация на списание „Шпигел“ арестуваният късно снощи сириец е познат на властите като човек, близък до ислямистките кръгове и е бил под наблюдение. Смятало се е, че е готов за насилие екстремист.

Сириецът е подал документи за бежански статут, но те са били отхвърлени, след като е станало ясно, че вербува младежи за Ислямска държава. Той е пристигнал в Германия през 2015 година като тийнейджър. Смята се, че е започнал да се интересува от Ислямска държава от 2017 година и вероятно е бил готов да извърши атентат. Арестуван е заради разпространение на опасни за държавата идеи и склоняване към престъпление, но в затвора се радикализирал още повече.

Трябвало е да бъде екстрадиран, след окончателното отхвърляне на всички негови опит за статут.

Германия е експулсирала над 100 смятани за опасни ислямисти от 2015 година досега.