В рамките на безпрецедентна точка в дневния ред Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще се занимае с:

"Обсъждане на обръщение от Съюза на съдиите в България, становище на управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото."

Вносител на точката бе Лозан Панов още на заседанието на 8 октомври, когато поиска Съветът в пълния си състав (който назначава и съответно има право да "уволни" главния прокурор, б.р.) да разгледа открито писмо на Съюза на съдиите. Междувременно очаквано дойде контраписмо от Асоциация на прокурорите, а накрая към цялата работа бе "пришит" и Докладът на ЕК.

Разглеждането на точката преминава под знака на протест под прозорците на ВСС, организиран от "Да, България" на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Още вчера той анонсира, че такава демонстрация ще има, за нея се събраха десетки граждани и сподвижници на формацията. "За една година на поста Гешев наруши всички текстове от Етичния кодекс на магистратите и всички принципи на наказателния процес. Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение - “действия, които накърняват престижа на съдебната власт", заяви Иванов.

"Тази зала мирише на страх, защото всичките са подбрани така, че да подлежат на "страхуване". Нали помните този принос на Делян Пеевски към българския език - който измисли тази нова дума "страхуване", заяви пред сградата на ВСС той.

 

 

Но да се върнем на отвореното писмо на съдиите, към което в сряда се присъединиха и пловдивските адвокати.

В него те апелираха към членовете на Пленума - при това поименно - да стартират процедура за установяване на непригодност на главния прокурор (Иван Гешев) поради нарушения на Етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт.

"Πoвeдeниeтo нa глaвния пpoĸypop вeчe зaплaшвa фyндaмeнти нa пpaвoвaтa дъpжaвa, ĸoeтo нe мoжe и нe бивa дa ocтaвя cъдиитe бeзyчacтни", писаха от ССБ.

Забележително е, че въпреки търканията в два състава на съвета по време на мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров такава точка срещу него не се помни да е внасяна.

Въпреки това резултатът от цялата "операция" едва ли може да е кой знае какъв. Всякаква акция, насочена макар и най-плахо срещу Гешев в 24-членния (в момента) ВСС, едва ли може да събере повече от 4-ма поддръжници - самия Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и евентуално Цветинка Пашкунова (и трите са от съдийската квота, избрани от съдии, б.р.).

Неслучайно при опита за обсъждане миналия път - когато точката показно изобщо не бе допусната в дневния ред, Атанаска Дишева подхвърли:

"Ако оставим този въпрос без разглеждане, ще изглежда да се страхуваме от неговото обсъждане. Ако наистина някой се страхува от този въпрос – нека да го заяви...

Недейте да очертавате и без това ширещото се в публичното пространство разбиране за абсолютната недосегаемост на фигурата на главния прокурор."