"Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията с COVID-19." 

"Има сериозен недостиг на медици. Имаме нужда от помощ."

С това признание започна брифинга на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Днес осъмнахме с поредния мрачен рекорд - от 1472-ма новозаразени. Починалите за денонощието също са най-много от началото на пандемията - 29. Все по-натоварени са болничните заведения. Броят на хоспитализираните е 1732-ма. В интензивно отделение са 107 души.  От днес са задължителни и маските на открито при струпвания и невъзможност за дистанция от 1,5 м.

Сред починалите през последното денонощие има хора и на по-млада възраст. Един от тях е мъж на 40 г. без придружаващи заболявания, битката с болестата е загубила и жена на 46 г. със сърдечни заболявания. Трима медици има в интензивни отделения. Петте области с най-много случаи на хоспитализирани пациенти са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоеврад - 197, Бургас - 97, Шумен - 82-ма.

Ангелов призна още, че вече има сериозен недостиг от медици.

Той представи и кратка статистика. Медицинските служители, които са заразени с коронавирусна инфекция от началото на епидемията, са 1727. 74-ма медици в момента са в болница, 513 са на домашно лечение. Трима са в интензивни отделения. 45 са заразените само за последното денонощие, като от тях 14 са лекарите, 13 са медицинските сестри.

"Най-големият проблем е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет", каза министърът.

Те са изморени, някои са заразени, болни, карантинирани, добави той.

"Имаме нужда от помощ", апелира Ангелов.

Той обясни, че се търси решение чрез активно участие в битката с пандемията на лекарите от извънболничната помощ и особено лекарите специалисти от ДКЦ. От здравното министерство щели да настояват кметовете в общини, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят среща с директори на лечебни завединия и лекарите в извънболнична помощ. Целта е да се намери решение за назначаването на тези медици под някаква форма в болниците, за да помогнат на своите колеги и да получат полагащото им се достойно възнаграждание, по думите на министъра.

Ангелов обясни още, че ще се проведе конферентна връзка с ректорите на медицинските университети за възможността студентите от шести курс да се включат в процеса на лечението на коронавирусните пациенти, по същия начин ще се действа и с ректорите на медицинските колежи за възможността да осигурят завършващи медицински сестри и други медицински специалисти.

"Единственото решение е да спазваме мерките. Днес в 15 часа ще имаме среща с Българската асоциция на заведенията, за да търсим резултат", каза още той.

Въпреки значителния ръст на заболеваемостта България запазва мястото си сред 31 страни в Европа, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На 21-во място сме по новозаразени, на четвърто на Балканите По смъртност отстъпваме с едно място - България сега е 9-о място и четвърто на Балканите. Изместването от зелената към червената зона продължава, отчете още Кунчев. В зелено сега е само Видин, голяма част от областите в страната са в оранжевата зона - 14, сега в червената са 6 области. Този процес ще продължи и някои от областите в оранжевата зона ще попаднат през следващата седмица в червената, смята доцентът. 

"Епидемиологичните данни показват, че 14-дневната заболеваемост в България продължава да има много остра крива. По другия показател - за 14-дневна смъртност - има увеличаване, но с по-малки темпове, отколкото при заболеваемостта. Постепенно намалява възрастта на заразените лица, но без това да води до по-висока смъртност. В България показателят "седмично тестване" е малко над 500 на 100 хил. души население. Положителност на тестовете - 16 на сто. Кривата на хоспитализираните върви плътно нагоре, няма особена промяна. Процентът на хората, които имат нужда от лечение, остава същият като предишни седмици", отчете още Кунчев.

Всички болници в София с COVID зони от понеделник

До края на деня ще бъде издадена заповед до понеделник всички лечебни заведения на територията на София-град да обособят зони за лечение на COVID пациенти, съобщи шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Той призна още, че персоналът на здравната инспекция е изключително натоварен и има забавяне в работата.

Училищата на територията на София, в които има случаи на коронавирус, към момента са 78 - като с положителни тестове са 114 ученици и 109 учители. Карантинирани са 3396 ученици и 209 учители.

Към трите "Д" да прибавим четвърто - витамин Д

Към трите „Д”, за които говорим от началото на пандемията – дисциплина, дистанция, дезинфекция, сега добавяме още едно – витамин Д, реши да се включи със здравни съвети проф. Тодор Кантарджиев. 

"При липса на слънце, това е медицински доказаното полезно средство”, добави той.

"Без паника, хладнокръвно да се обясняват нещата, без преекспониране. Здравната система прави каквото може, ако има разбирането на хората, просто нещата, ще са по-добре", препоръча още директорът на Националния център на заразни и паразитни болести.

Професорът гневно опроверга и циркулиращи в социалните мрежи "изчисления", които поставят под съмнение достоверността на PCR тестовете с аргумента, че в страната има малко сертифицирани лаборатории, които извършват подобен тип изследвания. По думите му в момента има 65 одобрени лаборатории като списъкът постоянно се допълва. Той уточни, че някоя от тези лаборатории имат клонове в цялата страна така броят на местата, където се взема материал и се изследва рязко нараства.

Освен това, за да получи разрешение дадена лаборатория да извършва този тип изследване, тя е преминала през определени процедури. Има и изискване първите 10 PCR теста, които са положителни, и първите 10, които са отрицателни, да минат през повторна проверка в Националната референтна лаборатория, за да бъдат проверени отново, добави Кантарджиев.

За 17-те подразделения на Националната референтна лаборатория той каза, че имат европейски стандарт за лабораторна дейност, който е най-висок - 17025.

"Има сложна система за контрол на качеството", добави той.