Съединените щати вероятно ще разполагат с достатъчно безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19, които да бъдат поставени на най-застрашените американци до края на 2020 г., заяви в сряда секретарят по здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар, цитиран от агенция Ройтерс.

Американското правителство е "предпазлив оптимист", че една или две ваксини, вероятно от "Пфайзер" или "Модерна", ще бъдат налични до края на годината и може да започнат доставките им за американците, заявиха на пресконференция официални представители.

Алекс Азар очаква всички пенсионери, здравни работници и хора на предна линия да могат да получат ваксина до януари, а останалите американци - до април.

Компаниите, които участват в усилията на американското правителство за разработване на ваксина за COVID-19, започнаха да развиват производствените си мощности още преди регулаторите да са разрешили каквито и да било ваксинации, отбелязва Ройтерс.

В отворено писмо, публикувано през миналата седмица, "Пфайзер" обяви, че надали ще разполага с достатъчно данни, за да кандидатства за разрешение от регулаторите преди края на ноември.