Европарламентът призовава Европейската комисия временно да върне визите за граждани на САЩ. Причината е, че САЩ не са премахнали изискването си за визи за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Това става ясно от резолюция, одобрена от ЕП. Тя бе приета с 376 гласа „за“, 269 „против“ и 43 „въздържал се“.

Делегиран акт на ЕК следва да бъде приет най-късно на 22 декември – два месеца след датата на приемането на резолюцията. Тя няма правно обвързващ характер.

В текста се казва следното:

„ ЕП повтаря съображението си, че Комисията е задължена по закон да приеме делегиран акт, с който временно да се спре освобождаването от изискването за виза за граждани на трети страни, които не са премахнали изискването за виза по отношение на гражданите на някои държави членки...“

Въпросът бе обсъден преди два дни в ЕП. Повод бе устен въпрос на испанския евродепутат социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Той попита дали ЕК ще спази задълженията си по визовата реципрочност в съответствие с регламента от 2018 г. Този регламент предвижда връщане на визовия режим, ако някоя от страните не прилага реципрочността.

Тогава еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори, че би било контрапродуктивно ЕС да въведе визи за американски граждани.

„Временното премахване на визовите облекчения няма да постигне търсения резултат, а ще подрони постигнатия досега успех. Защото тогава САЩ ще наложат визови изисквания за всички европейски граждани. Трудно ще им обясним как това би било в техен интерес“, каза тя.