Разминаването на версиите за това кога президентът Румен Радев е разбрал, че командирът на ВВС ген-майор. Димитър Петров е с COVID-19, продължава.

В четвъртък в отговор на "многобройни въпроси от медиите, постъпили в пресцентъра на Министерството на отбраната" оттам изпратиха официално съобщение, че Радев е бил уведомен за положителния PCR тест на Петров още в неделя, 18 октомври. Това станало веднага след като командирът на ВВС разбрал, че е заразен. 

"По повод многобройни въпроси от медиите, постъпили в пресцентъра на Министерството на отбраната, Ви уведомяваме, че след диагностицирането на 18 октомври, неделя, на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров с COVID-19 всички длъжностни лица, които са били в пряк физически контакт с него на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на ВВС, включително президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и други висши офицери, са били незабавно уведомени от ВМА на 18 октомври, неделя, съгласно националните и ведомствените процедури", пише в съобщението от МО.

Здравният министър Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб днес също застъпи тази теза, но като преразказ на чужди думи.

И според Ангелов президентът е разбрал, че е бил контактен на човек с коронавирус още в неделя. Това самият здравен министър научил от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, но едва във вторник.

"В петък е имало събитие (празник на ВВС - бел. ред.), на което президентът е бил контактен. В неделя излиза резултатът от PCR теста. От разговора ми с адмирал Ефтимов, началник на отбраната, разбрах, че в неделя всички контактни лица, включително и президентът, са били уведомени. Ние разбрахме във вторник, във вторник проведох аз този разговор с генерал Ефтимов, тъй като всички епидемиологични проучвания на военните се извършват от специализирана служба към ВМА. Когато нашите здравни власти разбраха, автоматично д-р Кунчев с районната здравна инспекция предприеха всички мерки, както към всеки български гражданин", каза Ангелов.

Къде е разминаването

Във вторник се разбра, че президентът прекратява посещението си в Естония, а визитата беше обявена като тридневна - до 21 октомври. В понеделник в Талин той прие и символичното домакинство на България на регионалната инициатива "Три морета" от прибалтийската страна. Срещна се с президента на Естония Керсти Калюлайд. 

Визитата обаче беше прекратена преждевременно, както гласеше съобщението от  прессекретариата на българския държавен глава, "поради усложнената обстановка от коронавирус". Президентката на Естония беше по-конкретна и обяви във фейсбук профила си, че българският държавен глава се е оказал контактен със заразен с коронавирус. 

По-късно от "Дондуков" 2 на многобройни запитвания излязоха с доста неясно съобщение:

"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен."

При пристигането си обратно на летището в София президентът беше поставен под карантина до излизането на отрицателен тест. В сряда сутринта и третият му тест в рамките на няколко дни беше отрицателен и карантината беше отменена от РЗИ-София.

Самият Радев видя в раздухването на скандал около контактите му със заразен с коронавирус "активно мероприятие" и го постави в контекста на противоречията му с българското правителство за домакинството догодина на форума "Три морета". В Естония българският президент прие това домакинство, а от кабинета признаха, че са искали то да бъде отложено с една година, защото 2021 г. е изборна, тогава е и вотът за президент.