За първи път от началото на пандемията Германия отбеляза рекорд от над 10 000 нови случая на зараза с коронавирус за едно денонощие.

„Намираме се в сериозен етап на епидемията, въпреки че засега все още се справяме добре в сравнение с други страни в Европа. Повечето заразявания все още стават в рамките на домакинството, затова призоваваме да ограничите контактите си и празненствата с хора извън семействата, както и да спазвате основните правила за защита: дистанция, дезинфекция, маски и проветряване“, заяви на специална пресконференция шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер.

Все още основно заболелите са млади хора, затова и болестта преминава с по-малко тежки случаи и смърт, но вече наблюдаваме покачване на заразените и сред по-възрастните, предупреди той.

Вилер отхвърли идеята да се промени стратегията за овладяване на епидемията, като се изолират само рисковите групи.

„Няма как в едно общество, в което живеем заедно, да поставим в специални условия само една група от него, това е нереалистично“, посочи той.

Вилер отхвърли категорично и дебатите за стадния имунитет. Тази концепция бе пробвана в Швеция и Великобритания и бързо отхвърлена. Ако оставим вирусът да се разпространява спокойно, не е нереалистично да осъмнем с 50 милиона заразени по едно и също време. Здравните ни служби ще рухнат при много по-малък брой инфектирани, обясни още Вилер.

Директорът на института „Роберт Кох“ също така не се съгласи с тезата, че броят на заразените сега е по-висок, само защото се правят повече тестове. През лятото заразените бяха 1% от тестваните, при същия капацитет за тестове сега заразените са 3%. През март бяха 9%, посочва Вилер.

В интервю за „Дойче веле“ пък вирусологът Кристиан Дростен предупреди, че въпреки че се очаква ваксинирането срещу коронавирус да започне още през януари, ще се наложи през цялата 2021 година да се носят маски.

„Докато успеем да ваксинираме достатъчно голяма част от населението, за да поставим заразата под контрол, ще мине почти една година и дотогава ще трябва да носим маски“, заяви той.