„Насърчаването на инвестициите в страните членки на ЕС е законна цел, особено в тези тежки времена. Но това не трябва да става на всяка цена, срещу предоставяне на златни паспорти или визи.“

Това заяви днес пред Европейския парламент в Брюксел еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той участва в дебат, посветен на сериозните заплахи за сигурността на ЕС в резултат на това, че страни членки "продават" на престъпници паспорти и визи.

♦ На 20 октомври Еврокомисията съобщи, че започва производство срещу Малта и Кипър заради схемата „инвестиции срещу гражданство“. ЕК изпрати също така писмо до българските власти, в което поиска страната ни да се откаже поетапно от тази схема. И предупреди, че няма да се поколебае да започне производство и срещу България, ако тя не отговори на безпокойството на Комисията. Днес Рейндерс повтори предупреждението срещу страната ни.

Главен обект на нападките в днешния дебат беше Кипър, а в доста по-малка степен – Малта. България бе спомената само заради пратеното от ЕК преди два дни писмо.

Като проблем бяха изтъкнати и златните визи. Те не дават гражданство, но позволяват дългоспочно пребиваване в ЕС пак заради инвестиции. А след това притежателите им могат да кандидатстват и за гражданство заради прекарани години в страна членка.

„Паспортите не трябва да се предоставят само на базата на инвестиции. Това де факто е схема за продажба на паспорти. Кипър и Малта са натурализирали няколко хиляди физически лица. Цената за „златен паспорт“ е между 1 и 2 милиона евро“, каза Дидие Рейндерс.

Той предупреди, че схемата „гражданство срещу инвестиции" подкопава доверието в репутацията на самото европейско гражданство.

Кипър бил опитно зайче на ЕС. Не трябвало да осъждат цял народ

Интересното бе, че и двамата изказали се кипърски евродепутати критикуваха родината си.

Лукас Фурлас от Европейската народна партия (ЕНП) бе съгласен, че възползвалите се от тази схема престъпници трябва да бъдат привлечени под отговорност. Той призна слабостите в законодателството на Острова на Афродита. Но допълни, че страната му е приела тези инвеститори като реакция на икономическата криза:

„През 2013 г. Кипър се превърна в опитно зайче на ЕС. Имаше указания за икономии, проведени бяха различни мерки. Но никой не трябва да заклеймява Кипър и неговото население. Не трябва да наказваме народ, който се бори за оцеляването си.“

Йоргос Георгиу от радиикалната левица видя опасност от още по-голямо неравенство от сегашното като резултат от схемата. Защото се опасява, че инвестираните средства могат да не бъдат използвани в социалната сфера.

„Можеш лесно да си купиш гражданство. Кипърските политици явно с радост предоставят възможност. Това е срам за целия Европейски съюз. В същото време сме безразлични към горящите бежански лагери в Мория“, изтъкна финландският социалист Ееро Хейналуома.

Той е убеден, че в ЕС не трябва да има място за такива програми. И призова Комисията и Съветът на ЕС да си свършат работата, за да бъде наложена пълна забрана за прилагането на схемите.

София ин 'т Велд от Нидерландия и либеалната група „Обнови Европа“ ядосано напомни, че този въпрос се обсъжда още от 2014 г. И попита защо трябва да се чака смели журналисти да разкриват такива скандали. Тя допълни, че понякога точно журналистите плащат най-високата цена.

„Нека желаещите инвестират в европейската икономика. Но издаването на златни визи или паспорти не може да е нещо легитимно. Не може да се очаква, че всичко е чисто, когато става дума за Русия, Китай, някои други страни. Тези златни визи са просто влизане в ЕС  на престъпници лица през задната врата. Това са пари, придобити с престъпна дейност“, заяви Ин 'т Велд.

Проблеми обаче има не само в Малта и Кипър, но и в други членки на ЕС, заяви германският „зелен“ евродепутат Свен Гиголд. Така например Португалия продала 25 000 „златни визи“ и привлякла инвестиции за над 5 милиарда евро.

Според полския консерватор Йоахим Станислав Бруджински подобна картина се наблюдава и в Испания.

„Този механизъм може да се използва от „Ислямска държава, наркотрафиканти, търговци на оръжие. Харчат се такива огромни суми за паспорти и визи, защото страните членки го позволяват“, посочи той.

Богати китайци и руснаци живеят в Кипър и може да не го напускат. Но със самото си пребиваване създават риск за целия Европейски съюз, смята Йерун Ленаарс от Нидерландия и ЕНП.

Паспортите - не за престъпниците, а за жертвите им

Особено емоционален призив отправи сънародникът му, социалистът Паул Танг.

„Милиони рискуват живота си за европейски паспорт. Ако имаха 20 милиона евро, Кипър щеше да ги приеме с отворени обятия. Сега той не приема тях, а приближени на диктатори“, започна той, като визира мигрантите, готови на всичко, само и само да намерят спасения в Европа.

Танг настоя да бъдат въведени задължителни проверки дали инвестираните средства са с чист произход.

„Нека запазим тези паспорти не за престъпниците, а за техните жертви“, призова нидерланският представител.

В края на дебата еврокомисярат Дидие Рейндерс заяви, че натуралиацията трябва да бъде отнемана в случай на установяване на нередност или престъпно минало, както и при неспазване на изискванията за получаване на паспорт или виза.

Джамбазки за кандидатите за паспорти, маскираните като бежанци ислямисти, марксизма и болшевизма

Единственият изказал се български евродепутат бе Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Той говори последен от всички депутати.

Започна с думите, че проблемът със златните визи и паспорти наистина е важен. Но допълни, че много по-важен е проблемът с подмяната на европейското население чрез вкарването на мигранти от Близкия изток и Африка. И изтъкна, че за политическа коректност те са наричани бежанци.

Последваха неизбежните нападки на Джамбазки към лявата половина на залата:

„Вие продължавате да подкрепяте вноса на хора в Европа. По време на най-големия миграционен натиск влязоха стотици, може би хиляди бойци на „Ислямска държава“. Днес те живеят тук и чакат момента, в който вашият краен марксизъм и либерален болшевизъм ще доведе до крах европейските национални държави. И те ще видят в този крах шанс да установят своя т.нар. халифат“, заяви консерваторът.

И припомни, че чеченският ислямист, обезглавил миналата седмица френския учител Самюел Пати, е бил със статут на легален имигрант, бежанец.

А хората, кандидатстващи за гражданство, са образовани, с професия, идват от по-бедните съседни на нас страни, за да търсят у нас възможности, която предлага всяка една от членките.

„Най-големият проблем не са няколко случая на купени паспорти. Всеки от тях може да бъде проследен и разследван. Проблемът е, че има хиляди престъпници, бойци на терористични организации, които са непроследими и идват тук, маскирани като мигранти и бежанци. И вината е ваша“, завърши Джамбазки.

Бългаското министерство на правосъдието отговаря на еврокомисаря

От Министерството на правосъдието в България пък разпространиха съобщение в отговор на анонсираното писмо от ЕК по темата със "златните паспорти", пратено предишните дни. 

Във връзка с писмо от комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс до министъра на правосъдието Десислава Ахладова с отправена молба да се обмисли постепенното премахване на българския режим за гражданство срещу инвестиции, чрез отмяна на съответните разпоредби в контекста на текущите законодателни процедури за изменение на Закона за българското гражданство, ви информираме, че:

 На 8 октомври 2019 г. по предложение на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика и министъра на правосъдието Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С проекта се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Те предвиждат отпадане на предвидените в чл. 12а и 14а от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

Предложената отмяна на две от разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции.