Столичният общински съвет актуализира за втори път бюджета на София за тази година, след като през април се наложи първа поправка заради пандемията от COVID-19.

Очаквано, управляващите от ГЕРБ-СДС и ВМРО приеха актуализацията, а опозицията - в лицето на "Демократична България", БСП и независимия Борис Бонев, гласува "против".

Според ДБ бюджетът продължава да разчита на приходи, които няма да бъдат събрани. От БСП пък подчертаха, че всяка година от капиталовата програма не се усвояват около 200 млн. лв., така че актуализация, състояща се в намалена приходна част и съкратени разходи под 18 млн. лв., няма да реши сериозните проблеми на бюджета на столицата.

Бонев пък остро разкритикува управляващите, които по-рано не подкрепиха негов пакет реформи за паркирането в София. Той ги обвини, че не работят за гражданите, а само за собствените си интереси. От ГЕРБ го пресякоха с довода, че дори няма собствени внесени предложения за актуализацията. Дебатите не продължиха дълго, опозицията видно бе изгубила енергия в по-ранни спорове, развихрили се по време на днешното заседание.

 

Какво се прие по същество

Приходната част на бюджета на София се намалява със 17,7 млн. лв. С толкова се свиват и разходите за годината. При собствените приходи общината изостава с 20,4 млн. лева спрямо същия период на 2019 г.

Има и пренасочване - 5 млн. лв. отиват в помощ на транспорта, тъй като е един от най-засегнатите от COVID-19 сектори, с цел да не се намаляват курсовете на автобуси, тролеи и трамваи. За ново осветление и маркировки ще бъдат дадени допълнително 1,2 млн лв. Част от парите за транспорта ще бъдат са сметка на средствата, предвидени за строителство на детски градини и училища. За реализацията на тези проекти Столичната община получи държавни средства в размер на 4,5 млн. лв. с решение на Министерския съвет, подчертаха от ГЕРБ.

Столичната община очакваше много повече приходи от данъци, такси и глоби, но засега реалната събираемост е доста под очакваната. Отлага се доставка на 13 трамвайни мотриси, като общата им цена бе 1,55 млн. лева. Отлага се и проект за рехабилитация и ремонт на метровлаковете за още 1 млн. лв.

При първата актуализация в края на април бюджетът на София бе намален с 23 млн. лв. С двете промени той падна малко под първоначалните 1,703 млрд. лв.